2. 3. 2019 | Martina Kramerová

Vyrovnaný hokej. Přesilovky nás položily, mrzelo obránce Smetanu

Stadion se na ledě Jihlavy sice pral velmi statečně, inkasované branky v přesilovkách však kališníkům zlomily vaz a přiklonily duel k výsledku ve prospěch domácích. To, že hra v početní výhodě Litoměřicím spíš ublížila, přiznal i zkušený bek Ondřej Smetana. Vždyť Dukla dokázala ve vlastním oslabení hned dvakrát skórovat. „Dostali jsme góly v přesilovkách. A to nás položilo. Byly to klíčové momenty. Ve hře pět na pět se hrálo vyrovnané utkání,“ hodnotil první čtvrtfinálový duel šestadvacetiletý obránce.

Kališníci vyrazili do prvního zápasu čtvrtfinále neohroženě a už v 5. minutě mohli oslavit vedoucí branku, kterou zařídil David Merta. Pak však přišlo vyloučení Dostálka a nešťastná přesilovka, v níž Stadion inkasoval vyrovnávací trefu. Zkraje prostřední periody navíc domácí díky Holému otočili skóre. A opět při vlastním oslabení přidali ještě další přesný zásah. I když se Litoměřice snažily, soupeře už gólově dohnat nestačili. Podle Ondřeje Smetany se utkání lámalo právě ve hře 5 na 4.

„Do zápasu jsme vstoupili skvěle a dokázali se dostat do jednobrankového vedení. Pak bohužel přišla naše první přesilovka. Paradoxně nám tentokrát spíš ublížila, než pomohla. Každý, kdo zápas sledoval, ví, že jsme při početní výhodě dostali dva góly. A to nás položilo. Byly to klíčové momenty zápasu,“ mrzelo zkušeného zadáka.

2
Tolik branek inkasovali kališníci ve vlastní přesilovce.

Zamyslel se i nad tím, co mohlo být důvodem toho, proč jeho týmu na ledě při početní výhodě tak moc nedařilo. „Jihlava hraje oslabení opravdu dobře. My jsme si asi mysleli, že se postavíme na led a odehraje se to samo. Ukazovali jsme si ještě ráno, že to takhle hrajou. Bohužel jsme si to nepohlídali. Naše chyba. Na druhou stranu musím vyzdvihnout Jihlavu, která to narozdíl od nás sehrála suprově,“ vysekl poklonu protivníkovi.

Zároveň odmítl, že by měla na výsledek vliv přítomnost mladých hráčů, kteří v mnoha případech odehráli tak důležitý zápas úplně poprvé. „Je jasné, že nezkušenost může hrát svoji roli. Ale my jsme nastoupili výborně. Paradoxně zápas nejde za mladými hráči, ale za těmi starými, kteří odehráli přesilovky. Na mladé kluky se nemůžeme zlobit.“

A na čem by podle Smetany měli kališníci stavět ve druhém zápase série? „Ve hře pět na pět to bylo hodně vyrovnané. Dobře jsme bránili, přechody do útoku také nebyly vůbec špatné. Měli jsme dobrou střelbu. Jihlava nás nepřehrávala. Hrál se vyrovnaný hokej nahoru dolů. Na to, co se nám dařilo, bychom měli v sobotu navázat,“ uzavřel.