22. 11. 2018 | Martina Kramerová

Brankář Michajlov po diskutabilní trefě Přerova: Jsem si jistý, gól to nebyl

Po vysoké výhře nad Slavií Stadion změřil síly s dalším tabulkovým soupeřem. Na Zubry z Přerova ale oproti sešívaným nedokázal najít recept a prohrál 2:4. Moravanům pomohl k vítězství kuriózní gól negól, jejž sudí po spoustě dohadů uznali. A situace spustila řadu polemik a komentářů. Brankář Martin Michajlov byl v osudnou chvíli nejblíž a branka podle něj nepadla. „I když to v první chvíli vypadalo jinak, gól to podle mě nebyl. Byli jsme hodně naštvaní, ale museli se sebrat a pokračovat dál. Na vítězství to bohužel nestačilo,“ řekl po zápase maskovaný muž.

Po pražské Slavii jste na dalšího souseda z tabulky nestačili. Proč se tentokrát nepovedlo uzmout vítězství?
Do zápasu jsme vstoupili s velkým nasazením a na začátku to nevypadalo vůbec špatně. Ale pak jsme na konci oslabení dostali gól a Přerov se rázem dostal trochu na koně. Navíc jim pomáhalo i domácí prostředí. My jsme se pak zvedli a vyrovnali. Vypadalo to, že zápas by se mohl vyvíjet dobře. Jenže soupeř nám pak dal na konci našeho dvojnásobného oslabení ještě branku na 2:1, což nás opět srazilo. Začali jsme trochu vypadávat ze systému, oni nás přečíslovali a měli strašně jednoduchý přechod do našeho pásma. My jsme se na druhou stranu sice také dostali, ale nevytvořili si žádnou nebezpečnější šanci.

Vy jste naskočil na led až v průběhu zápasu. Jak těžké bylo zkoncentrovat síly a vyrazit mezi tři tyče?
Je to vždycky těžké, ale nikdy to není na škodu. Hlavně kvůli hráčům, které taková změna může nakopnout. Někdy je to i taktický tah. Z pohledu brankáře to není nic jednoduchého. Neměl jsem šanci se nějak rozchytat. Vzal jsem lapačku, vyrážečku, masku a vjel na led. Snažil jsem se uklidnit a pomoct klukům.

Za stavu 3:1 Zubři vsítili hodně diskutabilní gól. Až pozdější video ukázalo, že puk propadl do branky boční sítí. Rozhodčí ho ale uznali. Jak celá situace vypadala z vašeho pohledu?
Do branky jsem nastoupil ve druhé třetině za stavu 3:1 a ze začátku jsem se cítil dobře. Říkal jsem si, že bychom to mohli ještě otočit. Chytalo se mi dobře, bylo tam i pár dobrých zákroků. Pak přišla situace, kdy jejich hráč ujížděl sám na bránu, vystřelil, netrefil klec a puk se za ní odrazil. Hráči se sjeli kolem brány a jeden z přerovských hráčů sebral puk u zadního mantinelu a nahrál před branku na volného hráče, který vypálil mimo. Já se za pukem ještě otáčel a věřil jsem si, že to mám dobře pokryté. Z druhé strany na zadní tyči vyjížděl náš obránce a od jeho holeně se kotouč odrazil a spadl na síťku. V tu chvíli a rychlosti jsem si i sám myslel, že to je gól. Potom, co jsem k tomu puku dojížděl a dohrával situaci, tak jsem ho viděl na zadní síťce. Náš obránce do něj plácnul a puk vypadl přes bránu přímo do lapačky.

Byl jste vlastně nejblíž. Nejvíc zainteresovaný. Padl opravdu gól, nebo ne?
Jsem si jistý, že to gól nebyl. Náš obránce byl za tyčí a puk šel od jeho holeně. V první chvíli to vypadalo, že by to mohla být branka, ale nebyla. Podle toho, jak jsme koukali později na záznamy, to tak i bylo.

Jak to po osudném momentu vypadalo na ledě? Probíhaly nějaké diskuze či protesty?
Samozřejmě jsme byli hodně naštvaní. Byl to gól na 4:1. Kdyby neplatil, mohli jsme třeba snížit na rozdíl jediné branky a zase by to pro nás bylo jednodušší. Neříkám, že by to bylo jiné. Na kdyby se nehraje. Ale zas to mohl ještě být úplně jiný zápas. Rozhodčí ale byl nekompromisní a řekl, že to gól byl. Teď už se s tím nedá nic udělat. Museli jsme se nějak sebrat a pokračovat dál. Bohužel to na vítězství nestačilo.

Mohl být osudný moment klíčový pro konečný výsledek zápasu? Nebo se utkání lámalo už dřív?
Bylo to už za stavu, kdy jsme dostali na 3:1 a místo toho, abychom se vzepjali, jsme z toho naopak trochu vypadli. Ale rozhodně se dá říct, že i ten gól vývoj ovlivnil. Chápu, že si rozhodčí musí stát za svým rozhodnutím, na druhou stranu to byla taková situace, která si zasloužila lepší řešení. Ale nemůžeme se vymlouvat na to, že rozhodčí zrovna nepíská tak, jak se nám líbí, a přestat hrát.

V sobotu přivítáte na domácím ledě silný Motor. Jak se na takového soupeře připravit?
Musíme zamakat na tom, abychom se udrželi v našem herním stylu, nevypadávali z něj a nedělali chyby. Většina gólů, které dostaneme, nejsou po jedné, ale po více chybách. Vychází to z toho, že každý si někde ubere v systému, pak z toho vypadneme a otevře se prostor pro soupeře. Z Motoru hlavně nesmíme být vystrašení, i když je to tým, který bojuje o přední příčky a baráž. Musíme máknout a chtít urvat každý bod.