2. 5. 2013 | Michal Sabó

Do Litoměřic přichází trenér Jiří Doležal

Litoměřičtí se ve čtvrtek 2. května sešli na úvod letní přípravy v Kalich Areně. Jednou z nových tváří, které se na stadionu objevily, byl i Jiří Doležal. Nejde však o mladého útočníka, který v uplynulé sezóně hájil barvy karlovarské Energie, nýbrž o zkušeného trenéra, jenž v minulých sezónách působil na střídačce Berouna, Chomutova či Kadaně. Spolu s Danielem Tvrzníkem tedy tento bývalý reprezentant povede v nacházejícím ročníku mužstvo Litoměřic. “Po letech námluv to konečně dopadlo”, řekl v rozhovoru po prvním tréninku.

Jak se zrodilo vaše nové angažmá v Litoměřicích?

Musím říct, že už takové dva roky jsem byl v kontaktu se zdejším vedením, kdy už se schylovalo k tomu, že tu skončím. Povedlo se to až třetí rok. Po letech námluv to konečně dopadlo.

Máte už nějakou svou vizi toho, co byste chtěl do mužstva přinést?

Ono je to těžké, když kluky vidím vlastně poprvé. Tým stejně není ještě takový, jaký bude v sezóně. Je tedy ještě brzo říkat nějaké vize. To vyplyne z toho, jak budou hráči vypadat, jak budou pracovat a jaký tým vlastně dáme dohromady.

Působil zde váš mladší syn Tomáš. Připadá v úvahu jeho možný příchod?

Byl tu, zná to tady. Nebudu samozřejmě říkat, že ta možnost není. Ta možnost tady je. Nějaké ty námluvy jsou. Uvidíme, jak se popere o místo ve Slavii, jestli se tam uchytí nebo ne. Ta možnost, že tady skončí, tu je.

Budete tvořit trenérskou dvojici s Danielem Tvrzníkem. Rozdělili jste si už předběžně nějaké pravomoci ohledně trénování?

O tom je ještě předčasné mluvit. Samozřejmě se k tomu ale dostaneme. Vždy jsem ale zažil to, že byly rozdělené role. Jeden z trenérů dělá útočníky, druhý obránce. Určitě k tomu dojde. Ten čas k tomu musí dospět, až se dostaneme na led.

Uvítal byste tu tedy syna? Někteří trenéři to třeba nemají rádi.

Už jsem ho trénoval v Berouně a problém s tím nemám. Samozřejmě, že bych mu přál, aby se dostal do týmu na Slavii. On na ten půlrok, co tu hrál, vzpomíná velmi dobře. Prostředí tady zná. Myslím si, že když to dospěje k tomu, aby sem šel, tak půjde rád.

Jak berete návrat do první ligy? Teď jste byl v Chomutově. Co od toho čekáte?

Já jsem si teď odpočinul a jsem plný elánu se do toho zase zpátky dostat. Jsem rád, že jsem tu šanci dostal. Ty námluvy už trvaly déle, takže jsem za to rád, že tu mohu pracovat.

Jaké budou vaše cíle?

Tím, že je tu spolupráce se Spartou, se tady tým trochu mění. Všiml jsem si už během loňské sezóny, že dostává trochu jiná jména, jiné hráče, takže se to trochu jinak buduje. Uvidíme, jak se nám to podaří doplnit a která jména ze Sparty nám sem přijdou a která nám budou moci pomoct, abychom byli někde v klidných vodách první ligy.

Kolik hráčů máte momentálně v přípravě?

Podle našeho seznamu, kdy jsou tedy ještě tři kluci u maturit, máme asi dvaadvacet hráčů, kteří budou v té přípravě. Samozřejmě budeme dostávat i seznamy hráčů, kteří budou případně volní a třeba tu budou chtít hrát. Ještě tedy uvidíme, jak se to doplní. V týmu jsou ještě někteří místní junioři, takže se je do toho snažíme zapojit a uvidíme, jak to bude.

V minulých sezónách jste stihl poznat místní publikum. Jak se na něj těšíte?

Byl jsem tu vlastně na střídačce Berouna, když jsme tu hráli. Tady je ta atmosféra výborná. Ten stadion je útulný. I ty podmínky, když se člověk podívá na tělocvičny a zázemí, tak je to tu na výborné úrovni.

Jaká bude letošní letní příprava a na co se mohou hráči těšit?

Dnes jsem si prohlédl prakticky všechna sportoviště, která tu jsou. Všechna, která jsou v dosahu budeme využívat. Nebude samozřejmě chybět kolo, využijeme koupaliště, kurty na plážový volejbal, které tam jsou. Čeká nás teď nějakých osm týdnů práce do konce června, pak přijde nějaká dovolená nebo volno a pravděpodobně od dvaadvacátého července bychom měli být na ledě. To je taková stručná vize toho, co má přijít. Ostrý start do tréninku bude v pondělí.

Litoměřicím třikrát unikla účast v play-off. Je to asi předčasné, ale cítíte, že se právě play-off bude očekávat?

Záleží na tom, jak se podaří ten tým doplnit. Dnes jsou ty kvóty hráčů vlastně dané. Na soupisku může jít vlastně jen těch patnáct starších hráčů, poté tam musí být mladí. To tedy bude nejen Litoměřice, ale všechny týmy, svazovat. Nejsem si jistý, jestli máme tolik kvalitních mladých hráčů ročníku 1994, kteří by ty posty měli zaujmout.

Jak vy se k této novince stavíte? Vítáte jí nebo spíše ne?

Je to otázka názoru. Nedávno jsem si v tisku přečetl názory vedení extraligových, ale i prvoligových týmů a já se přikláním spíše na tu stranu, že to myslím není tak úplně šťastné řešení. Vlastně uměle vytváříme místa pro tyto kluky. Tím ale nechci říct, že oni o to místo nebojují. Mají tu cestu ale snadnější, kdežto v případě hráčů, kteří už třeba mají něco odehráno a budou chtít bojovat o místo, dají ty týmy přednost tomu mladšímu, protože ho tam musí mít. Myslím si tedy, že spousta starších hráčů bude asi muset skončit s hokejem, protože se nedostanou do kádru nebo budou muset do nižších soutěží. Je to můj názor, třeba se mýlím, rád bych se mýlil, že to pomůže třeba naší dvacítce nebo našemu hokeji.