Zápasové menu

Jediné severočeské derby letošní přípravy skončilo vítězstvím ústeckých hokejistů 2:1. První šli do vedení po necelých čtyř minutách hry kališníci, za které se prosadil Pavel Zajan. Odpověď na úvodní branku přišla o dvě minuty později z hole Aleše Furcha, přičemž v prostřední části obrátil stav střelou z voleje David Merta. Další gól i přes velkou snahu obou stran již k vidění nebyl a Slovan tak odjíždí z Kalich Areny o něco šťastnější než domácí hokejisté.

Připr.

1:2

1:1, 0:1, 0:0

HC Stadion Litoměřice - HC Slovan Ústí n.L.

Branky a nahrávky: 4. Zajan (Hanták) - 6. Furch (Dalecký), 24. Merta (Dalecký, Bernad). Rozhodčí: Krob, Folk – Ševic, Votrubec. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

HC Stadion Litoměřice: Michajlov (od 30. Veselý F.) – Smetana, Šťáva, Chmel, Šulc, Matějček, Málek, Jebavý, Müller – Pilař, Veselý J., Paločko – Krátoška, Šťastný, Jakúbek – Sýkora, Racek, Uhlík – Zajan, Kovářů, Hanták – Miškář.

HC Slovan Ústí n.L.: Volke (Kosina) – Bernad, Vaněk, Zdvořáček, Skočovský, Macek, Hucek – Dalecký, Furch, Merta – Sladkovský, Komárek, Novarra – Kopta, Josefus, Kalla Jiří.

Pokud jste si mysleli, že na začátku dnešního utkání bude k vidění pomalá a opatrná hra, byli jste na omylu. Hned v první minutě přípravného střetu mezi dvěma severočeskými rivaly se slibnou šancí prezentovali hosté, kteří se po chybě litoměřické defenzívy dostali do přečíslení, a zakončující Aleš Furch namířil přesně mezi tři tyče domácí svatyně. Gólman Martin Michajlov byl však ostražitý a se střelou mladého ústeckého útočníka si poradil bez větších obtíží.

Ústí bylo nadále aktivnějším týmem, jeho akcím však chyběla pořádná koncovka. Stadion se poprvé na delší dobu probojoval do soupeřova pásma až v páté minutě, přičemž dotěrná obrana Slovanu ho nechtěla pustit do větších šancí. Přeci jen se však první prosadili domácí – po asistenci Martina Hantáka otevřel skóre Pavel Zajan. Převaha hostů byla rázem pryč a více ze hry měli hráči Litoměřic – jen pár minut po úvodní brance se k Volkemu protlačil Jan Šťastný, který se snažil kotouč za strážce ústecké svatyně doslova protlačit.

V čase 5:21 byl ale vyloučen domácí Jakub Šulc a jeho hákování bylo potrestáno téměř okamžitě. Jan Dalecký našel před brankou volného Aleše Furcha, který poslal střelu nad beton gólmana kališníků – 1:1. Stadion dostal šanci zvrátit stav zpět ve svůj prospěch po vyloučení Komárka v desáté minutě, ale všechny akce zneškodnila buď dobrá obrana soupeře, nebo připravený Volke.

Oproti první polovině úvodní části tempo hry v posledních deseti minutách znatelně zpomalilo a gólových příležitostí bylo k vidění poskrovnu. Za zmínku stojí pouze hbité proklouznutí Navarry přes obranu domácích, načež gólu zabránil až pohotový Michajlov.

Slovan do druhé části vlétl po hlavě – ústečtí vyvíjeli obrovský tlak a nutili litoměřické vyhazovat puky ven z pásma na zakázané uvolnění. Toho se kališníci dopustili v prvních dvou minutách celkem třikrát. Po vyloučení Smetany se pak povedlo hostům přetavit nápor na bránu v gól. Dalecký nahrál z levého kruhu na pravý nehlídanému Davidu Mertovi, který Michajlova překonal střelou z voleje.

Kališníci se po brance Merty snažili vyrovnat, ale nepřesné kombinace jejich ambice poněkud brzdily. Stadion si do konce prostřední dvacetiminutovky vyzkoušel přesilovku pět na čtyři hned třikrát. Ústecká obrana byla ve všech tří případech o krok před domácími.

Hned z kraje třetí části se vylučovalo zase na straně Stadionu, a to rovnou dvakrát – nejprve si šel zchladit hlavu Patrik Miškář, o necelou minutu později se k němu připojil ještě Jaromír Chmel. Litoměřičtí dvojnásobné oslabení ale zvládli bez poskvrnky. S vyloučením ústeckého Vaňka si hosté poradili s obdobnou úspěšností.

Kališníci si v třetí části vypracovali i několik slušných šancí – Miškář si nejprve všiml na kruhu připraveného Radka Pilaře, jehož zakončení Volke vyrazil před sebe. Několik minut na to se kolem branky hostí obtočil Aleš Krátoška, avšak jeho střela šla vysoko nad horní tyč. Obě mužstva si po současném vykázání Hucka a Huntáka vyzkoušeli i hru čtyři na čtyři, přičemž největší příležitost skórovat během ní měl ústecký Roman Navarra. Ten se prodral litoměřickou obranou a překonal i položeného Veselého, avšak puk nakonec orazítkoval pouze pravou tyč.

Stadion v závěru zkusil ještě hru bez brankáře. Tlak domácích však k vyrovnávací brance nevedl a ze severočeského derby tak vyšel vítězně Slovan.

Ohlasy k utkání

Daniel Tvrzník (HC Stadion Litoměřice): Oba týmy dnes nastoupily ve velmi mladé sestavě, máme zde hodně hráčů na zkoušku a podle toho hokej vypadal. Byl živelný, u některých hráčů byla vidět přemíra snahy, ale bohužel kvalita v útoku nám dneska chyběla. Nějaké střelecké pozice jsme si sice vypracovali, ale góly jsme z nich nedali. Myslím si, že to byl vyrovnaný zápas, Ústí využilo dvě přesilovky a my žádnou, klasický přípravný zápas.

Miroslav Mach (HC Slovan Ústí nad Labem): Myslím si, že dnešní zápas byl hodně bruslivý, protože jak na straně Litoměřic, tak na naší straně hrálo hodně juniorů a mladých hráčů. Hrálo se do těla, myslím, že to byl docela pěkný hokej.