5. 3. 2018 | Barbora Koťová

Celé mužstvo udělalo výkonnostně velký pokrok, konstatuje trenér Miloš Říha

Po konci sezóny jsme se na několik otázek zeptali hlavního trenéra A-týmu Miloše Říhy. Jak hodnotí uplynulou sezónu nebo první ročník projektu Dukla? To vše se dočtete v následujícím článku.

V sobotu se odehrálo poslední kolo základní části ligy, pro Stadion to byl zároveň poslední zápas sezóny. Jak byste ji zhodnotil?

Celkově bych sezónu zhodnotil pozitivně, a to z více důvodů. Byla to první sezóna projektu Dukla a nikdo přesně nevěděl, co od toho máme čekat. Věkově se mužstvo omladilo v průměru o 4 roky oproti sezónám minulým. Před sezónou nás všichni viděli na posledním místě v tabulce, ale my jsme dokázali, že to tak nebude. Do listopadu jsme se pohybovali na pozicích play-off, stejně tak leden a únor byl úspěšný. Bohužel v prosinci jsme o tuto pozici z několika důvodů přišli.

Před sezónou nebyl stanoven výkonnostní cíl mužstva, ale jednoznačným cílem byla stanovena výchova hráčů pro reprezentaci a také pro extraligové týmy. Což se nám podařilo. Na tabulce letošní sezóny můžeme vidět, že ani jedno mužstvo, ve kterém bylo více mladých hráčů než těch zkušených do play-off nepostoupilo. Postupujících osm mužstev má také několika násobně vyšší rozpočty než ta zbylá a play-off uhráli hlavně díky zkušenějším hráčům.

Problémem pro takové mužstvo v kolektivním sportu bývá, když dochází k velkému pohybu hráčů. V takovém projektu je to však nevyhnutelné vzhledem k tomu, že mistrovství světa do dvaceti let se koná na přelomu prosince a ledna. Z toho vyplývá, že nějaké mužstvo jsme měli v září, nějaké v listopadu a s jiným jsme dohrávali sezónu a neustále přicházeli mladší a mladší hráči. Žádné z jiných mužstev nemělo takto obměňovaný tým, a to ani poslední Kadaň. Jsem rád, že se za tuto sezónu do Extraligy propracovala spousta hráčů. Brankář Klouček, z obránců Doudera, Kvasnička. Z útočníků se tam dostali Kantner, Kodýtek, Pavlík, který za nás také nastoupil do několika utkání. V některých zápasech se objevili Chalupa, Havelka, Helt, Jirásek, Miškář nebo třeba Dvořák. O play-off jsme bojovali všichni, ale v posledních dvou měsících se ukázalo, že nám v týmu prostě chybí zkušení hráči. V tuto chvíli si o místo v extralize řekli brankář Škarek a útočníci Machala a Toman.

V prosinci odjelo spousta hráčů na reprezentační akce. Myslíte, že toto nejvíce ovlivnilo to, že jsme opustili postupovou osmičku v tabulce a pohybovali jsme se kolem desátého místa?

Nemyslím si, že by to ovlivnilo přímo tato situace. Problém byl spíše v tom, že před odletem do Kanady jsme hráli mnoho utkání v předehrávkách, a navíc jsme odehráli řadu šesti venkovních zápasů. Ať si tímto problémem jakékoliv mužstvo v historii prošlo, tak mu to vždy tu sezónu ovlivnilo velmi negativně, i když to bylo z jiných důvodů. Kluci také odehráli pět zápasů v osmi dnech. Po návratu z Kanady jsme prakticky hned nastoupili do dalších dvou utkání ihned po příletu. V tomto období jsme prohráli devětkrát v řadě, což nás určitě stálo pozice v play-off. Když se ale podíváme na celou sezónu, tak si mužstvo neprošlo žádnou jinou krizí kromě tohoto složitého období, což je oproti minulým sezónám zlepšení. V minulosti si tým prošel třeba třemi výsledkovými krizemi.

Určitě musíme zmínit další důležitý faktor a tím bylo, že hráči, které jsme podepsali jako kostru mužstva, nám sezónu nedohráli a nahradili je opět mladí hráči. Kalla nám chyběl celou sezónu kvůli zdravotním problémům. Bílek se rozhodl nakonec odejít do zahraničí, Kadlec odešel zpět na Slavii a Jebavý s Pavlasem chyběli v nejdůležitější části sezóny pro vážná zranění. Druhou polovinu sezóny chyběl obránce Strejček.

Proti jakému soupeři se vám v letošním ročníku hrálo nejlépe, a i naopak nejhůře?

Mně osobně jako trenérovi je to v podstatě jedno. Na každý zápas jsme se připravovali důkladně. Myslím si, že kluci odehráli nejlepší utkání proti silnějším mužstvům. Odehráli dva vynikající zápasy proti Karlovým Varům. Jeden jsme vyhráli a jeden jsme prohráli v prodloužení. Také jsme výborně odehráli poslední zápas na Kladně, který byl hodně sledovaný kvůli Jaromíru Jágrovi. To byl možná náš nejlepší zápas v sezóně. Proti Českým Budějovicím jsme odehráli všechna utkání skvěle. Prohráli jsme vždy kvůli úplně malým individuálním chybám, což podtrhuje poslední utkání, které jsme prohráli 1:0, přestože jsme v něm byli jednoznačně lepší.

Jak jste byl spokojen s projektem Dukla?

Přestože to byl první ročník, tak se dostalo mnoho kluků do Extraligy i do širší nominace dvacítek. Na devatenáctky jezdilo z Litoměřic pravidelně vždy hned několik hráčů. Takže z tohoto hlediska bych to zhodnotil pozitivně. Problém je, že nikdy nevíte, kolik hráčů bude nominováno do extraligy a kolik jich tady následně zůstane.

V letošní sezóně Litoměřice spolupracovaly kromě ČSLH i s Litvínovem. Jak byste zhodnotil tuto spolupráci?

Kluci tady byli od začátku letní přípravy a myslím, že odvedli obrovský kus práce. Určitě tady dostali dostatek prostoru a odehráli lepší sezónu než v minulosti. Většina z hráčů se individuálně hodně zlepšila, a to po všech stránkách. Šanci v Extralize dostali Řehoř, Havelka nebo Helt, což by pro ně mohla být šance do budoucna. Co nás ale moc mrzí, je zranění oka obránce Strejčka, který měl velice dobře rozehranou sezónu.

Jak jste byl spokojen s kolektivem v kabině a s přístupem hráčů?

Protože se kolektiv často měnil, tak to nebylo úplně jednoduché. Nejlepší to bylo asi v září. Hráči se zde moc neměnili a bylo cítit, že mužstvo i jednotlivci do všeho jdou na sto procent. Žádný kolektiv nikdy není bez problému. Nesedím s kluky v kabině, ale samozřejmě vnímám, když se něco děje. Myslím, že ale žádný extrémní problém nebyl a kabina byla srovnatelná s tou loňskou.

Probíhá již příprava složení kádru na příští sezónu?

Nejprve musíme vyhodnotit tuto sezónu, já ale předpokládám, že by zde měl pokračovat i nadále tento projekt. V nadcházející sezóně by mělo být velkou výhodou, že je projekt už rozjetý a může se tak čerpat ze zkušeností letošní sezóny. S hráči by se tak mohlo daleko dříve začít pracovat, protože tréninky zde jsou mnohonásobně náročnější než u ostatních prvoligových mužstev.

Zůstane v nadcházející sezóně stejné trenérské duo jako několik předešlých let? Tedy Říha-Tvrzník.

Celý realizační tým odvedl skvělou práci. Já bych jim za to rád poděkoval. S Danem Tvrzníkem byla perfektní spolupráce, stejně tak i s trenérem brankářů Benem Sequensem. Velkou práci odvedla kondiční trenérka Hanka Bubníková. Míra Přerost do Litoměřic pravidelně dojížděl a podílel se na přípravě mladých reprezentantů před mistrovstvím světa dvacítek. Celý realizační tým se podílel na tom, aby tato sezóna byla úspěšná. Myslím, že výkonnostně celé mužstvo udělalo velký pokrok.