19. 2. 2018 | Vít Trubička

Radim Toman: Za druhé místo jsme rádi

Členem stříbrného výběru trenérů Václava Varaďy a Rostislava Vlacha byl i litoměřický útočník Radim Toman. Jeden ze zkušenějších hráčů devatenáctky se v závěrečném utkání turnaje gólově prosadil, zároveň jednou asistoval. Dopomohl tak k výhře českého týmu nad německým 9:2. Po něm si Češi mohli definitivně převzít pohár pro druhý nejlepší tým celého turnaje.

Celkově druhé místo, berete jej jako úspěch?
Samozřejmě jsme trošku zklamaní, protože jsme chtěli být první. V zápase se Švédy nám unikla koncovka, nemohli jsme prohrát o tři góly. Nakonec jsme ve dvou minutách dvakrát rychle skórovali, ale co se dá dělat. Druhé místo bereme a jsme za něj rádi.

Německému týmu jste nasázeli hned devět gólů, přičemž vy sám jste jednou skóroval a jednou asistoval. Byl pro vás tenhle zápas nejpovedenější z celé čtveřice?
Němci hrají bruslařský, tvrdý hokej. Myslím si, že jsme přehráli spíše hlavou. Kombinacemi v útočném pásmu jsme je dostali pod tlak, pak už nám přála koncovka. Osobně si myslím, že jsme jim mohli vstřelit daleko více gólů.

První dvě třetiny vypadaly daleko jednoznačněji, herně i výsledkově. Uvolnili jste trochu hru v té třetí?
V třetí třetině jsme trošku vypustili, nevím proč. Je to zase ponaučení, další zkušenosti. Musíme hrát celých šedesát minut, protože gólman mohl mít nulu, ale takhle jsme mu moc nepomohli. Ovšem zvládli jsme zápas a to je důležité.

V dresu Litoměřic na vás čekají ještě dvě utkání. Zapojíte se do nich? Jak se na ně defacto ihned po skončení mistrovství připravujete?
Určitě se jich chystám zúčastnit. Připravuji se na ně jako na kterýkoliv jiný zápas. Pořád se hraje, je to normální soutěž, každému chceme vzít body a určitě do obou zápasů nastoupíme na sto procent.

Co budete dělat po skončení sezóny v Litoměřicích? Vrátíte se do Vítkovic s vidinou startů v Extralize?
Asi ano. Samozřejmě bych chtěl do Extraligy, ale ještě můžu hrát za juniorku, kde jsme v nadstavbě. Takže se asi zapojím do ní a pomůžu klukům dostat se do play-off. Kdyby mi vyšel extraligový start, byl bych strašně rád.

V závěru poprosím o celkové zhodnocení turnaje v Hradci Králové
Turnaj byl parádní. Zase jsem se sešel s kluky, které jsem dlouho neviděl a bylo to super. Máme tu skvělou partu. Myslím si, že chvalitebný výsledek.

Děkuji za rozhovor, gratuluji k stříbrné příčce.