21. 1. 2018 | Jan Luňáček

Nastupoval jsem do letošní sezóny s pokorou, říká Vítězslav Bílek

V letošní sezóně mohou opět příznivci domácího týmu vídat na litoměřickém ledě útočníka s číslem 83 na kališnickém dresu. Bývalý extraligový hokejista Vítězslav Bílek má v nejvyšší soutěži odehráno celkem 475 zápasů a ve WSM lize celkem 201 utkání. V současné době je nejproduktivnějším hráčem Stadionu s bilancí 14 vstřelených branek a 15 asistencí. Víťu Bílka jsme v Litoměřicích mohli vídat poprvé v sezoně 2014-2015.

Víťo, můžete nám říci pár vět k dnešnímu zápasu?

Nevím, co bych k dnešnímu utkání řekl. Víme o co hrajeme a k zápasu přistoupíme tímto způsobem. Dostali jsme rychlé branky a nechali si soupeře utéci. Když se nám podařilo skóre srovnat, tak opět inkasujeme. Bohužel. Hráli jsme trochu nezodpovědně a soupeř nás potrestal.

Myslíte si tedy, že rozhodla první třetina?

Určitě, tam se všechno zlomilo v náš neprospěch. Ale ve druhé třetině jsme měli výborný nástup a hra se vyrovnala a srovnali jsme na tři ku třem. Soupeř byl dnes při hře trpělivější a my jsme dojeli na vlastní chyby.

V sobotu jste vyhráli nad Prostějovem, který byl v tabulce výše. Které utkání bylo těžší?

Dnešní utkání bylo těžší, protože proti Prostějovu jsme hráli zodpovědněji a hráli jsme to, co jsme chtěli hrát. Proto nám ten zápas vyšel. Dneska jsme chtěli hrát to samé, ale mysleli jsme si, že vítězství přijde samo. Takhle by to ale nemělo fungovat, když se hraje o play off.

Do konce sezóny už moc zápasů nebude. Dnešní body budou asi v boji o osmé místo hodně chybět.

To určitě. Pokud jsme se chtěli dostat na dohled té osmičce, tak to byl pro nás dnes hodně důležitý zápas. A ostatní soupeři také nebudou chtít zbytečně ztrácet body. Všichni nad námi si budou chtít udržet svá místa a udělají pro to maximum. Naše pozice nyní je strašně těžká.

Letos odvádíte solidní výkony proti soupeřům v tabulce nad vámi, ale ztrácíte body se soupeři v tabulce níže. Proč?

Když hrajeme proti silným soupeřům, tak si to asi srovnáme v hlavě trochu více a hrajeme zodpovědněji. Ale i když v této soutěži není slabšího soupeře, tak podvědomě někdy dojde k podcenění. Pak zápasy vypadají tak, jak je někdy odehrajeme.

Vy jste nastoupil po sezóně ve které jste byl dlouhou dobu nemocný. Myslel jste si po návratu na led, že se vám takto vrátí forma?

Já jsem se na tuto sezonu dobře připravil a věděl jsme, že budu moci hrát naplno. Věděl jsem, že se mi vrátí to, co umím hrát. To se nedá zapomenout. Byl jsem hrozně rád, že jsem se domluvil zde v Litoměřicích, protože se tady cítím jako doma. Chtěl jsem týmu pomoci, ale ono je to také o všech, jak se snaží za tým bojovat.

Takže jste čekal, že by výkon mohl být opět stoprocentní?

Já jsem nastupoval do této sezóny s pokorou. Člověk nikdy neví. Já jsem se také těšil, že budu hrát opět s Jardou Kallou, ale ono to nějak nedopadlo. Bohužel, musím bojovat bez Jardy, ale doufám, že se na led opět brzo vrátí a že si spolu ještě v budoucnu zahrajeme.

Ale Vám se v útoku s Honzou Veselým a Denisem Kusým nyní dost daří. Je to tak?

Je to tak. Hraji s mladýma klukama a snažím se jim v jejich růstu nějak pomoci. Oni mají svou kariéru teprve před sebou, ale musí stále myslet na to, že se k hokeji musí přistupovat zodpovědně. Jsou šikovní a na ledě je to vidět. Tím pádem se daří i mně.

Děkujeme za rozhovor a ať se Vám daří i nadále.