20. 1. 2018 | Karolína Štolcová

Agáta Sarnovská: Zvládneme porazit všechny týmy

Agáta Sarnovská se zúčastnila juniorského mistrovství světa žen v ruském Dmitrově. Skvěle rozehraný šampionát nakonec Češky zakončily na šestém místě. Pro Agátu to byl první větší turnaj s touto věkovou kategorií. Zároveň sdělila pár slov o týmu mladšího dorostu, se kterým sama bojuje opětovně o místo v ELIOD Extralize mladšího dorostu.

Pro tebe první velký turnaj s juniorskou reprezentací. Jak se ti v Dmitrově líbilo?
Tak pro mě to byla největší hokejová akce, na které jsem kdy byla. Zimní stadion byl pěkný, ubytování taky a hlavně kvalitní hokej, takže já si nemůžu stěžovat.

Zakončily jste skupinu na prvním místě. Braly jste to jako úspěch?
Z každého vítězství jsme měly obrovskou radost a do posledního zápasu ve skupině jsme šly s tím, že to první místo chceme ubojovat, a tak jsme taky udělaly.

Nastalo utkání s Kanadou, která na rozdíl od loňského mistrovství zakončila základní skupinu na posledním místě. Cítily jste šanci na postup dále?
Tak samozřejmě vždy je tam ta šance. Do zápasu jsme šly s tím, že ze sebe každá vydáme maximum a myslím si, že jsme tak i udělaly, ale na Kanaďanky to nestačilo.

Celkově šesté místo. Jak bys zpětně ohodnotila tento výsledek?
Myslím si, že to určitě mohlo skončit lépe, chtěly jsme přejít přes čtvrtfinále a když to nevyšlo tak alespoň, to páté místo, ale bohužel ani to se nám nepodařilo. Poslední zápas s Finkami jsme byly lepší, dokonce jsme Finky i přestřílely, ale nechtělo nám to tam spadnout.

Trenér Zuziak mluvil o chybějícím instinktu zabijáka ve vašem týmu. Je i podle tebe právě tohle tou hlavní příčinou, proč jste nedosáhly na medailové pozice, ačkoliv jste k tomu měly nakročeno?
Tak určitě, kdyby tam byl větší ten hlad po gólech, tak nám tam toho spadne daleko víc.

Čím byl pro tebe šampionát prospěšný? Co bys chtěla zlepšit do příštího?
Je to neskutečný zážitek, zahrát si na mistrovství světa. Mistrovství mi dalo několik nových zkušeností a to nejen díky zápasům. Zlepšit bych určitě chtěla bruslení a takovou tu sebejistotu.

Ve kterém z utkání se ti hrálo nejlépe?
Nejlépe se mi hrálo asi v přípravném zápase se Švédskem a poslední zápas s Finskem.

V turnajové přestávce jste společně navštívily Moskvu. Bylo to příjemné zpestření stereotypního programu? Jak na tebe toto město působilo?
My jsme neměly moc čas na to vůbec opouštět hotel, takže to pro nás byl docela zážitek už jen v tom, že jsme se dostaly někam ven. Bylo, navštívily jsme Rudé náměstí, takže jsme viděly několik památek, holky si tam nakoupily nějaké věci domů a myslím, že jsme si to tam všichni užili.

Na turnaj přijela i bývalá hráčka Stadionu Viktorie Švejdová se kterou jsi nastupovala v loňském dorosteneckém týmu. Jaký to byl pocit, nastoupit spolu po delší době za jeden tým?
Viki je moje nejlepší kamarádka, takže to byl určitě krásný pocit ji mít zase za zády. Ona tam byla jako nejmladší gólmanka, takže chytala pouze přípravný zápas, s čím samozřejmě počítala a myslím, že udělá vše pro to, aby se tam příští rok dostala znovu a nastoupila jako jednička.

Jak bys celkově zhodnotila kolektiv na šampionátu? Byla tam některá z hráček, kterou jsi dříve než na přípravném kempu ve Valašském Meziříčí nepoznala?
My jsme se znaly všechny, se všema jsem se alespoň jednou někde viděla. Bylo několik kempů, kde jsme byly všechny společně a myslím si, že jsme měly super partu a všechny jsme si to neskutečně užily.

S týmem mladšího dorostu jste v současnosti defacto na třetím místě tabulky, díky tomu, že před vámi jsou čtyři B týmy, které postoupit nemohou. Jak bys dosavadní fázi soutěže zhodnotila?
Já zatím hrála asi pouze čtyři zápasy kvůli mistrovství, ale myslím, že se nám zatím daří a věřím, že se posuneme ještě výš.

Trenér Domin i vedoucí mužstva Klepetko mluví o vyrovnanosti letošní skupiny. Cítíte jako tým šanci na stažení sedmibodového náskoku vedoucí Kobry a předskočení jí i dalšího pražského celku Hvězdy a následný postup?
Máme kvalitní tým, a dokážeme s každým týmem hrát vyrovnaně. Všechny týmy se dají porazit, myslím, že nic není ztracené.

Jak bys porovnala letošní boj o extraligu s loňskými souboji? Jak se proměnil tým, který o ní bojuje oproti minulému roku?
Minulý rok z letošní sestavy nastupovalo tak osm lidí a tým stál hodně na „staré” první lajně. Letos jsme těmi „starými” my, co minulou sezónu tolik nehráli a snažíme se ten tým táhnout jak jen to jde.

Jaké jsou tvé plány do budoucna? Plánuješ zůstat v Litoměřicích či zkusit zahraniční angažmá?
Příští rok bych chtěla zkusit jít hrát do Švédska, ale ještě není nic jisté.

Děkuji Ti za rozhovor. Ať se daří!

Autor titulní fotografie: Martin Voltr (hokej.cz)