16. 1. 2018 | Vít Trubička

WSM Liga míří do finiše, potrápí Stadion s počátkem závěrečné čtvrtiny jejího lídra?

Kališníci se vydají k dalšímu venkovnímu utkání. Do cesty se jim nyní postaví českobudějovický Motor, jemuž patří první místo tabulky. Přestože všechna dosavadní utkání Jihočeši vyhráli, na jejich ovládnutí se museli nadřít více než očekávali. Postará se Stadion o překvapení kola a obere svého soupeře ideálně o všechny tři body? To se dozvíte již ve středu 17.1. od 17:30 v Budvar Areně případně přes tvcom.cz.

Údaje před
40. kolem

Porovnání
po 1. - 39. kole
24-4-2-9
celková bilance
14-3-5-17
1.
postavení v tabulce
11.
82
získané body
53
112
počet vstřelených branek
96
65
počet obdržených branek
117
Václav Nedorost (14+20) – 34 bodů
nejproduktivnější hráč
Vítězslav Bílek (14+14) – 28 bodů
Václav Nedorost – 14 tref
nejlepší střelec
Vítězslav Bílek – 14 tref
Václav Nedorost – 20 nahrávek
nejvíce asistencí
Aleš Pavlas – 15 nahrávek
Patrik Marcel – 44 TM
nejtrestanější hráč
Martin Havelka – 71 TM
Zdeněk Kutlák – 23:05
nejvyšší průměrný ice-time
Aleš Pavlas – 22:35
Petr Kváča – 93,15%
David Gába – 93,08%
úspěšnost brankářů
Tomáš Král – 91,40%
Martin Michajlov – 91,80%
Milan Klouček – 89,62%
Adam Wolf – 79,49%
59,48%
Podíl střel na branku oproti ostatním střelám
46,90%
92,47%
ubráněná oslabení
83,82%
15,47%
využití přesilovek
10,40%

Posledních 5 kol z pohledu Českých Budějovic

  • České Budějovice – Přerov 3:1
  • Kladno – České Budějovice 1:2
  • České Budějovice – Karlovy Vary 2:1 sn.
  • Ústí nad Labem – České Budějovice 1:4
  • České Budějovice – Třebíč 2:1

Motor navazuje na úspěšnost předchozí sezóny

Českobudějovičtí se zvedli po výměně trenéra. Nový kouč Marián Jelínek dovedl Motor opět titulní pozici přes silnou konkurenci Karlových Varů a Kladna, přestože Rytíři již určitý odstup na čelní pozice mají. Právě oba své konkurenty dokázaly Budějovice porazit. Kladno s plným bodovým ziskem, navíc na jejich ledě. Karlovy Vary doma po samostatných nájezdech. Hráči Motoru tak mají již popáté v řadě dobře rozehranou pozici k návratu mezi elitu, odkud byli administrativně odejíti. K čemuž také pomáhají výrazné posily, jako je Petr Vampola.

V současné době se drží Motor na vítězné vlně, která činí již pět utkání. Předtím prohrával většinou jen jeden zápas, který prokládal dvěma a více vyhranými. Pouze na počátku sezóny měl trochu vlažnější výsledky, které ale odnesl odvoláním ze své funkce trenér Stavjaňa. Další obdivuhodnou bilanci si českobudějovičtí zajistili v počtu obdržených gólů ve vyhraných zápasech. Málokdy totiž obdrželi více než jeden.

Autor fotografie: Pavel Kacerovský (hcmotor.cz)

Do pozice lídra statistik dorostl Nedorost, oba gólmani mají vyrovnanou bilanci

Odchovanec Českých Budějovic a navrátilec z bratislavského SlovanuVáclav Nedorost (na fotce) zasáhl do 39 utkání. Během nich se čtrnáctkrát prosadil a dvacetkrát asistoval. Jeho 34 kanadských bodů ho vyneslo do vedoucí pozice ve všech třech statistikách. Až s devítibodovým odstupem se za Nedorostem umístil exlitoměřický Miloslav Čermák. Svých 25 bodů složil z osmi gólů a sedmnácti asistencí. Litoměřickou minulost mají i Martin Novák, který letos za Motor odehrál sedm utkání s bilancí 2+2, a Ondřej Kachyňa. Druhý zmiňovaný přidal ke svým osmi startům za Stadion v letošní sezóně přidal pět za Motor, během nichž jedinkrát asistoval.

Brankoviště Motoru střeží Petr Kváča a David Gába. První zmiňovaný zasáhl do 25 zápasů s úspěšností 93,15%. Druhý odchytal patnáct utkání, zakončené úspěšností 93,08%.

Autor fotografie: Pavel Kacerovský (hcmotor.cz)

Kališníci se drží na dostřel postupu do play-off

Hráčům Litoměřic se i přes delší nepříznivou šňůru daří držet krok k osmému místu. Na Vsetín, kterému tato pozice v tuto chvíli patří, ztrácí pouhé tři body. Na tuto pozici se však tlačí i Havířov a Frýdek-Místek. Po sérii porážek se litoměřičtí oklepali a nastartovali trojici výher. Z Kalich Areny odjely postupně poraženy týmy z Kadaně, Benátek nad Jizerou a Slavie. Ta byla přerušena v posledním kole, v němž sice kališníci bojovali, na přímého konkurenta z Havířova však nevyzráli.

Vedoucí pozici v kanadském bodování již dlouhodobě drží Vítězslav Bílek. V současnosti má na svém kontě vyrovnanou bilanci čtrnáctí gólových tref i asistencí. Stejný počet nahrávek má i Ondřej Smetana, který ji doplnil pěti góly. Lídrem v tabulce nahrávačů je Aleš Pavlas. Oproti Bílkovi má o jednu asistenci navíc. Výraznou stopu v pořadí střelců zanechal i Jan Veselý, jemuž padl puk za záda soupeřových gólmanů hned třináctkrát.

Branku Stadionu v současnosti nejčastěji hájí Martin Michajlov. Během svých třinácti odchytaných utkání si zajistil úspěšnost zákroků 91,80%. V utkání proti Slavii si dokonce připsal první čisté konto v této sezóně.

Autorka fotografie: Karolína Štolcová

Předchozí vzájemná utkání

1. kolo, 9.9.2017: HC Stadion Litoměřice – ČEZ Motor České Budějovice 2:5
Branky a nahrávky: 14. Jirásek (Pavlas, Jeřábek), 42. Smetana (Pavlas) – 7. Novák (Kutlák), 36. Vlček (Čermák), 47. Vlček (Pavlin, Čermák), 53. Nedorost (Čermák, Pýcha), 54. Galamboš (Novák).
Sestava Stadionu: Klouček – Pavlas, Jeřábek, Strejček, Smetana, Jandus, Jebavý – Kalla, Veselý, Bílek – M. Chalupa, Pilař, Kantner – Jirásek, Šimeček, Stříbrný – Zajan, Komárek, Havelka.
Sestava Motoru: Gába – Fillman, F. Novák, Kutlák, Vráblík, Pavlin, Pýcha – Čermák, Vlček, Nedorost – Crowder, Galamboš, M. Novák – Dostálek, Pajič, Heřman – Šulek, Káník, Marcel.

14. kolo, 16.10.2017: HC Stadion Litoměřice – ČEZ Motor České Budějovice 2:3
Branky a nahrávky: 3. Šimeček (Helt, Jebavý), 38. Helt (Stříbrný, Šimeček) - 12. Nedorost (Pavlin, Čermák), 34. Dostálek (Vráblík, Galamboš), 59. Dostálek (Nedorost, Vlček).
Sestava Litoměřic: Král – Jeřábek, Pavlas, Kachyňa, Smetana, Jandus, Jebavý – Kusý, Veselý, M. Chalupa – Dvořák, Miškář, Jirásek – Helt, Šimeček, Stříbrný – Komárek, Kantner, Havelka.
Sestava Motoru: Kváča – Fillman, Vráblík, Kutlák, Marcel, Pavlin, Pýcha – Toman, Nedorost, Čermák – Dostálek, Galamboš, Heřman – Crowder, Vlček, Šulek – Marek, Pajič, Doktor.

27. kolo, 29.11.2017: ČEZ Motor České Budějovice – HC Stadion Litoměřice 3:1
Branky a nahrávky: 21. Dostálek (Vampola, Čermák), 58. Galamboš (Vampola, Pajič), 60. Vampola - 14. Veselý (Bílek, Jeřábek).
Sestava Motoru: Gába - Kutlák, Kučný, Kachyňa, Novák, Fillman, Pýcha - Bárta, Vampola, Nedorost - Dostálek, Rob, Čermák - Prokeš, Vlček, Heřman - Květoň, Pajič, Galamboš.
Sestava Litoměřic: Klouček - Smetana, Buchtela, Jeřábek, Kvasnička, Jebavý, Jandus - Kusý, Veselý, Bílek - Helt, Machala, Kantner - Řehoř, Šimeček, Stříbrný - Havelka, Hanták, Pilař.

Autor fotografie: Pavel Kacerovský (hcmotor.cz)