15. 3. 2017 | Miroslav Kejmar

WSM Liga je nově nesestupová. Postupně se bude rozšiřovat

Jak už jste asi zaregistrovali, WSM Liga mění svůj formát a nově je nesestupová. Zároveň se také odsouhlasilo postupné rozšiřovaní, které bude trvat minimálně tři roky a poté celý proces ČSLH vyhodnotí a rozhodne o případném pokračování či zrušení nového systému. Co to však znamená pro Litoměřice a celou ligu?

Od vstupu Litoměřic do první ligy doznala soutěž několika změn. A však ta největší přichází až letos, kdy výkonný výbor ČSHL rozhodl o "uzavření" ligy. Nově tak žádný tým nesestoupí následující tři roky. Český svaz ledního hokeje si od tohoto rozhodnutí slibuje větší zapojení mladých hráčů a zmenšení finančních nákladů. „Úprava vytváří prostor pro širší zapojení juniorů ve druhé nejvyšší soutěži a zjednodušení jejich přechodu do dospělého hokeje,“ uvedl prezident ČSLH Tomáš Král. „Současně klubům umožní, aby zařazením mladých hráčů šetřily náklady.“

„Na Aktivu I. ligy jsme tuto změnu podpořili. Není možné změnu nyní hodnotit pozitivně nebo negativně. Musíme počkat a uvidíme, jak k nesestupové soutěži kluby přistoupí a jakou úroveň WSM Liga nakonec bude mít,", říká generální manažer Jan Fišera.

Navazující novinkou je postupné rozšiřování soutěže. V praxi to znamená, že každý rok přibude do WSM Ligy jeden tým z třetí nejvyšší soutěže. Zda to je nejlepší rozhodnutí pro Litoměřice, WSM Ligu, potažmo celý český hokej zjistíme v příští sezóně.