1. 2. 2017 | Jan Luňáček

Litoměřice mají potenciál na to, by se tu hrál dobrý hokej, říká Filip Stoklasa

Před koncem letošní sezony po odchodu některých zkušených hráčů přišel do týmu kališníků urostlý útočník Filip Stoklasa, který působil v Dukle Jihlava. Filip se uvedl v litoměřickém dresu na výbornou. Ve čtyřech zápasech vstřelil tři branky. Má na svém kontě ještě jednu asistenci a pět plusových bodů. Našel domácí tým vysněného střelce? Do konce základní části jsou ještě čtyři zápasy, tak uvidíme.

Filipe, můžeš nám krátce zhodnotit utkání proti hokejistům Třebíče?

Situace pro náš tým je už těžká. Myslím si, že jsme byli většinu zápasu lepším týmem. Dostali jsme ale tři branky a bylo rozhodnuto. Tak to v hokeji někdy je. Ale nechceme složit zbraně. Ještě jsou před námi čtyři zápasy.

Dnes to vypadalo, že byste neměli prohrát. Třebíč nebyla v útoku moc nebezpečná.

Někdy to tak je. Někdy vyhraje i horší tým. Ale na štěstí se vymlouvat nemůžeme. Nějaké chyby jsme udělali a soupeř je potrestal. Ale my jsme měli dost šancí na to, abychom vstřelili více branek. I naše dvě branky padly po chybách soupeře. Ani o štěstí ani o smůle dnes nemůžeme mluvit.

Ty jsi už proti Litoměřicím hrál v dresu jihlavské Dukly. Jak na tebe tým působí? Máš pocit, že mu opravdu chybí střelec rozhodujících branek?

Já jsem za Litoměřice zatím odehrál čtyři zápasy. Ale z minulého působení v Jihlavě si pamatuji, že tento tým chtěl vždy hrát útočný hokej. Pamatuji si, že nám dvakrát otočily zápas, který jsme vyhrávali tři ku nule a nakonec prohráli. Myslím si, že v Litoměřicích jsou šikovní hokejisté a je jen smůla, že teď ty branky nepadají. Ale těžko to mohu hodnotit po čtyřech zápasech.

Ty jsi ale do Litoměřic přišel z důvodu, aby jsi jim v tomto směru pomohl. Je to tak?

Asi mám důvěru litoměřických funkcionářů, protože jsem do týmu přišel zrovna v době, kdy se mi v Jihlavě také moc nedařilo. Teď se to ale nějak otočilo a občas mi tam něco spadne. Doufám, že to takto bude pokračovat dále. Jen těch branek budeme potřebovat asi více.

Tobě se po příchodu do Litoměřic opravdu daří.

Je to tak. Je to také dáno tím, že hraji v elitní formaci se šikovnými hráči. Rozhodně Jarda Kalla je "pan extra hokejista" a já si s kluky ve hře sedl.

Jak dlouho jsi se rozhodoval odejít z Jihlavy do Litoměřic?

Já se rozhodoval odejít z Jihlavy už delší dobu. Ta situace tam nevyhovovala ani mně , ani trenérům. To vytížení nebylo takové, jaké bych potřeboval. Přemýšlel jsem i o tom, že půjdu do zahraničí. Při mém rozhodování jít do Litoměřic hrálo roli i to, že je zde trenérem pan Říha. Také se mi líbil způsob hry, jakým proti nám Litoměřice vždy hrály. Jsem rád, že tu jsem a určitě z týmu necítím žádné stavy deprese.

Znal jsi někoho z hráčů, kteří v Litoměřicích působí?

Trochu znám Honzu Veselého se kterým jsem se potkal v nějakých mládežnických týmech. Samozřejmě mě hodně říkají jména jako Pavlas nebo Kalla. Asi jsem šel trochu do neznámého, ale kluci mě přijali dobře. Už se tady cítím jako doma.

Co příští sezona. Už jsi o ní přemýšlel? Zůstal bys v Litoměřicích?

Tak to ještě neřeším. Kdyby ale přišla nějaká nabídka, tak bych o ní vážně přemýšlel.

Kdybys porovnal tým Jihlavy a Litoměřic. Je v nich velký rozdíl?

Samozřejmě, že Dukla je výborný tým složený ze zkušených hráčů. Ale špatně se to porovnává. V Dukle jsem měl pocit, že hrajeme hodně opatrný, obranný hokej. Ale nic jsem proti tomu neměl, protože ta hra Dukle seděla a vycházela. Když přijely Litoměřice, tak se vždy snažily hrát hokej a ne jen betonovat. To se mi také líbilo. Jsem přesvědčen o tom, že Litoměřice mají potenciál hrát dobrý hokej. Jsou tu ale hodně mladí hráči se kterými se musí více pracovat.

Už jsi v Litoměřicích někdy byl? Vyjma pobytu na zimním stadioně?

Já Litoměřice trochu znám, protože jsem hrál inline hokej za Choceň a to byl rival Litoměřic. Také si ještě pamatuji, že zde byla odkrytá hala. Ale na procházku po městě jsem ještě neměl moc času. Byl jsem párkrát v Budvarce na obědě, kde se mi líbí. Hezké je i náměstí. Litoměřice mi připadají jako útulné město. Jsem převážně na zimním stadioně, který je úplně ideální na 1. ligu. Výborné je to, že jsou zde tělocvičny a můžeme s klukama aktivně trávit volný čas. Zázemí je úplně super.