12. 1. 2017 | Vojtěch Martinek, Barbora Koťová

Daniel Tvrzník hodnotí třetí čtvrtinu základní části

Základní část letošního ročníku WSM Ligy míří do finiše. Kališníci za sebou mají velmi těžké období, během kterého se propadli až na jedenáctou příčku tabulky. Uplynulou třetí čtvrtinu soutěže pro nás zhodnotil dlouholetý trenér Stadionu Daniel Tvrzník. Co je podle něj příčinou kališnických strastí v posledních týdnech? To se dozvíte v článku.

Začneme posledním utkáním s Havířovem, jak byste ho zhodnotil?

Zápas s Havířovem byl úplným obrazem toho, jak naše sezóna probíhá – téměř všechny naše zápasy jsou vyrovnané, většinou soupeře mírně přestřílíme, ale bohužel nemáme hráče schopného dát gól. Byl to několikátý zápas s nulou na kontě vstřelených branek. V tréninku se tomu věnujeme, prakticky neděláme nic jiného než koncovku. Bohužel, příliš to ale ovoce nepřináší.

Zápasem proti Havířovu odstartovala poslední čtvrtina, jak hodnotíte tu uplynulou?

Uhráli jsme v ní šestnáct bodů, s čímž nemůžeme být úplně spokojení. Na druhou stranu kdybychom zvládli poslední utkání s Kadaní a především doma s Benátkami, mluvili bychom asi trochu jinak. Je to pořád stejné, chybí nám rozdíloví hráči, kteří by bodovali a zápasy rozhodovali v náš prospěch. Mužstvo máme mladé, pracuje, sbírá zkušenosti a bohužel se očekávání u hráčů, se kterými jsme počítali, že budou tahouni a že budou skórovat, příliš nenaplnila. Teď, v průběhu sezóny, je najít rozdílového hráče hodně těžké. Snažíme se o to a věřím v to, že se nám to do konce přestupního období povede.

Co byste ve třetí čtvrtině vyzdvihnul jako pozitivní?

Když jsme po konci čtvrtiny koukali na statistiky, tak ve většině sledovaných parametrů došlo ke zhoršení. Pozitivní bylo to, že nás prohraný domácí zápas s Frýdkem-Místkem dokázal nabudit a hned v dalším utkání jsme po výborném výkonu zvítězili na Kladně. Pozitivní je také to, že na to, jak je naše mužstvo mladé, nás nikdo nepřehrává. Dá se říct, že nedostáváme žádné příděly. Všechny zápasy hrajeme vyrovnaně, ale bohužel nedáváme góly. V tréninku se kolikrát už i stavíme na hlavu, ale jak říkám – momentálně to ovoce nepřináší.

Který zápas ze třetí čtvrtiny byl podle vás nejpovedenější? Byl to ten na Kladně?

Už jsem zmínil, že se nám hodně povedl zápas na Kladně, v něm náš tým bojoval na hranici možností.

Poslední dobou prožíváte poměrně těžké období, kde je problém? Co je potřeba změnit?

V první polovině soutěže jsme patřili mezi nejlepší týmy soutěže ve statistice přesilových her, ve druhé čtvrtině jsme dokonce měli úspěšnost kolem pětadvaceti procent. To je bohužel parametr, který se výrazně zhoršil v poslední čtvrtině. Zkoušeli jsme speciální formace, zkoušeli jsme různé hráče v těch formacích, zkoušeli jsme signály, zkoušeli jsme to hrát jednoduše, ale bohužel zatím ty góly nedáváme ani v přesilovkách pět na tři.

To je naše bolest v této sezóně – chybí nám střelec, hráč typu Víti Bílka nebo Míly Čermáka, kteří za Stadion v předchozích ročnících dali pětadvacet gólů. Máme odehráno čtyřicet utkání a náš nejlepší střelec má osm branek, což je špatné. Pracujeme s určitým rozpočtem, myslím, že to mužstvo většinu těch zápasů odehrálo na hranici možností, ale kvalitu v útoku jen bojovností nahradit nejde. A právě ta kvalita nám teď chybí.

Další věc je, že ti hráči, od kterých jsme branky čekali, ať už Honza Veselý, který poslední dobou stále marodí, Matúš Paločko nebo Tomáš Rubeš, kterého jsme po druhé žádosti pustili do Francie, jelikož držet tu hráče proti jeho vůli je zbytečné, nesplnili očekávání. Chybí nám střední útočník, věkový průměr našich centrů se momentálně pohybuje kolem jednadvaceti, dvaadvaceti let, přičemž když se podíváte na kádry těch mužstev, se kterými o to play-off bojujeme, tak mají centry mnohem zkušenější. To ty zápasy v tuto chvíli rozhoduje.

Vaše výsledky neberou moc dobře fanoušci, vnímáte z jejich strany nějaký větší tlak?

Největší tlak si vytváříme my sami. Já samozřejmě chápu, že diváci jsou nespokojení, na druhou stranu ale každý soudný fanoušek musí vidět, že ten tým pracuje a že ti kluci bojují. V podmínkách Litoměřic bohužel těžko můžeme přinést deset zkušených hráčů a každého tu přehrávat, to prostě není v našich možnostech. My jsme také nespokojení s výsledky, ale v tréninku se pro to snažíme dělat maximum, zkoušíme spoustu věcí. Já prosím diváky o podporu a trpělivost, pískání po druhé neproměněné přesilovce v utkání nikomu nepomáhá. Neberu jim právo na vyjádření nespokojenosti, ale myslím si, že ti kluci potřebují hlavně podpořit v tuhle chvíli. Věřím, že do konce sezóny tu ještě několik kvalitních zápasů předvedou.

Jaká je teď momentálně atmosféra v kabině?

Je jasné, že kluci mají hlavy dole. Stejně jak byly série, kdy jsme bodovali, tak teď jsme třikrát v řadě prohráli. Kdyby nad námi měli soupeři převahu, tak by to bylo asi horší, ale Benátky jsme přehráli a výrazně přestříleli a v Kadani jsme odehráli vyrovnaný zápas, stejně jako s Havířovem. Kluci věří, že když budou pracovat, tak jak pracují, tak se ty výsledky znovu vrátí.

Na nás je teď akorát, abychom jim ty hlavy zvedli a abychom nějak oživili kádr, přičemž samozřejmě nechceme přivádět hráče jen proto, abychom přivedli hráče. Chceme sehnat někoho, o kom budeme přesvědčení, že nám pomůže. Tabulka je vyrovnaná, a věřím v to, že sérii porážek v průběhu čtvrté čtvrtiny vystřídá série vítězná a že se posuneme na ty pozice, na kterých chceme být.

V průběhu této sezóny se nám také daří spíše venku než doma, kde jsme trochu svázaní. Pokud se nám nepodaří dát rychlé góly, tak na to mužstvo padne nervozita, což bylo včera vidět i proti Havířovu. Hráči pro to dělají vše, momentálně potřebujeme podporu od všech – ať už od vedení, nebo od fanoušků.

Marku Loskotovi teď skončilo měsíční hostování, bude prodlouženo?

Marek nám v prvních dvou zápasech výrazně pomohl, přišel zrovna v době, kdy nás trápila velká marodka. Postupem času se ten přínos pro tým vytratil, poslední dobou už to nebylo ono. Marka ale znám dlouho, myslím, že to je hráč, který Stadionu může pomoci. Poslední rok a půl měl těžké období, kdy pomalu celou minulou sezónu promarodil. Naší důvěru má a věřím, že až jí pocítí, tak mu to pomůže a začne se trefovat.

Poslední dobou jste i zapojovali hráče, kteří tak často nehrají, např. Racek, Dvořák, Zajan, Půlpán či Pavlík. Jaká je s nimi spokojenost?

Každý z nich zde odehrál pár zápasů a to většinou v době, kdy nás trápila marodka. Co se týká kluků z Hradce – Rádi Pavlíka, Jardy Dvořáka – tak doufám, že nám v sezóně ještě pomohou. Pavel Zajan s námi byl v přípravě, pak zamířil do druhé ligy do Děčína, kde jsou na něj dobré reference. Je produktivní, takže dostal šanci a myslím, že v tom zápase s Havířovem nezklamal. Na druhou stranu Venca Racek je tu už několikátou sezónu a čekal jsem, že v jeho věku, čtyřiadvaceti letech, už ten přínos pro tým bude přece jen trochu větší. Bohužel nás o tom ale úplně nepřesvědčil a proto teď dostal přednost právě Pavel.

Na marodce jsou momentálně tři hráči – Pletka, Jebavý a Veselý. Jak to s nimi vypadá?

Honza Veselý měl teď období, kdy šel od zranění ke zranění a od nemoci k nemoci, ale doufám, že se příští pondělí už zapojí do tréninku. Samozřejmě bude nějakou dobu trvat, než se dostane do herní i fyzické pohody.

Co se týká Jebavého, tak ten si bohužel v zápase v Kadani poranil koleno a tam ta prognóza nyní není moc příznivá – minimálně tři až čtyři týdny bude chybět. Čím dřív se vrátí, tím líp, je to defenzivní bek, který nedělá chyb a byl velmi platný v oslabení. Chybí nám.

Venca Pletka má angínu, dostal antibiotika, tak uvidíme. Doufám, že také bude příští týden k dispozici.

Jaké jsou vaše cíle do konce sezóny?

Máme před sebou čtvrtinu. Dvanáct zápasů. Celou sezónu se pohybujeme mezi sedmým a jedenáctým místem a musíme udělat všechno pro to, abychom hráli minimálně předkolo play-off. To je naším cílem, nikdo samozřejmě nechce hrát play-out. Věřím tomu, že nasbíráme dostatečný počet bodů na to, abychom to play-off hráli.