27. 11. 2016 | Vojtěch Martinek

Kališníci ve světě – listopad 2016

Stopy litoměřického hokeje sahají mnohem dál, než se může na první pohled zdát. Kališníky najdeme nejen v různých klubech po republice, ale také například ve Švýcarsku či ve Francii. Představujeme vám tedy novou rubriku, Kališníci ve světě, která vám každou poslední neděli v měsíci nabídne souhrn úspěchů aktivních litoměřických odchovanců, od Michala Birnera až po starší dorostence.

(Všechny statistiky ve článku jsou z období 1. - 26. listopadu, včetně.)

Muži

Birner našel formu ve Švýcarsku

Po odchodu z Extraligy směrovaly kroky nejúspěšnějšího aktivního odchovance Litoměřic do Ruska. Angažmá v čeljabinském Traktoru však Michalovi nevyšlo dle očekávání, během dvanácti utkání v KHL si bývalý tahoun Liberce připsal na své konto pouze jednu asistenci a na začátku měsíce se tak přesunul za Romanem Červenkou do Fribourgu, tedy předposledního celku švýcarské NLA. Zde se Michalovi daří už o poznání lépe! Hned v prvním zápase, které celek ze západu země helvétského kříže sehrál na domácí půdě proti finské KalPě v rámci Ligy mistrů, pomohl jednou brankou k vítězství svého nového zaměstnavatele. V dalších pěti ligových utkáních par zaznamenal celkem sedm bodů za dva góly a pět asistencí.

Michal BIRNER (HC Fribourg-Gotterón): 5 Z, 2 G, 5 A, 7 B, 0 TM
(Celkem: 5 Z, 2 G, 5 A, 7 B, 0 TM)

Krepsovi se v Třinci daří

Dvaatřicetiletému útočníkovi s bohatými zkušenostmi ze zámoří se ve třetí extraligové sezóně v dresu třineckých Ocelářů zatím daří. Kreps zahájil listopad šest zápasů dlouhou bodovou sérií, během které si do statistik připsal dvě branky a čtyři asistence. Celkově je nyní se čtrnácti body v pořadí šestým nejproduktivnějším hráčem prvního celku Tipsport Extraligy.

Kamil KREPS (HC Oceláři Třinec): 7 Z, 2 G, 4 A, 6 B, 2 TM
(Celkem: 24 Z, 4 G, 10 A, 14 B, 6 TM)

Svoboda je čtvrtým nejproduktivnějším hráčem Plzně

O tři roky mladšímu Tomáši Svobodovi se v listopadu dařilo o něco méně. Forvard plzeňské Škodovky si na své konto v průběhu měsíce připsal v šesti zápasech tři body, všechny za přesné zásahy soupeřovi sítě. V rámci klubu je momentálně s jedenácti body čtvrtým nejproduktivnějším hráčem.

Tomáš SVOBODA (HC Škoda Plzeň): 6 Z, 3 G, 0 A, 3 B, 6 TM
(Celkem: 24 Z, 7 G, 4 A, 10 B, 16 TM)

Bartoň našel útočiště ve Francii

Dlouholetá opora tehdy ještě prvoligové Olomouce zahájila sezónu jako člen kádru Basingstoke Bison, týmu hrající druhou nejvyšší britskou hokejovou soutěž. Celek z malebného stotisícového města na jihu Anglie ale sezónu nezahájil nejlépe a Bartoň byl tak po pěti zápasech, během kterých se nedokázal bodově prosadit, klubem propuštěn, spolu s Petrem Polodnou. Pětatřicetiletý bek si tak našel nové angažmá na druhé straně kanálu La Manche, v polovině listopadu byl oznámen jako nejnovější posila druholigového Dunkerku. Zatím za tým odehrál tři zápasy, na kontě má dva body.

Jakub BARTOŇ (Dunkerk): 3 Z, 1 G, 1 A, 2 B, 0 TM
(Celkem: 3 Z, 1 G, 1 A, 2 B, 0 TM)

Mladší z bratří Chmelů pomáhá švýcarskému Ticinu

V uplynulých třech sezónách byl jedničkou juniorské skvadry Ambri-Piotta, první ročník mezi muži tráví na hostování v Biasce. Dvacetiletý Michal Chmel se o čas v brance posledního celku NLB poměrně rovnocenně dělí s rakouským Stefanem Müllerem, zatím do klece celku z jihu Švýcarska naskočil jedenáctkrát. Kromě toho se ještě na jeden zápas podíval i do Bellinzony, která hraje až třetí nejvyšší tamní soutěž.

Michal CHMEL (HCB Biasca Rockets): 11 Z, prům. 4,56; úsp. 88,00%
(Uvedené statistiky jsou celkové, nikoliv měsíční.)

Děčínu pomáhají litoměřičtí talenti

Druholigovým děčínským medvědům se v listopadu dařilo. Klub se zvedl ze spodních pater tabulky až na páté místo a momentálně se veze na vítězné vlně, která trvá již čtyři utkání. Na dobrých výsledcích Děčína se podílí i mladí útočníci Ondřej Sýkora, Pavel Zajan, Václav Racek, bek Jaromír Chmel a gólman Martin Michajlov.

Ondřej SÝKORA (Děčín): 14 Z, 0 G, 4 A, 4 B, 8 TM
Pavel ZAJAN (Děčín): 14 Z, 6 G, 0 A, 6 B, 8 TM
Václav RACEK (Děčín): 6 Z, 2 G, 3 A, 5 B, 6 TM
Jaromír CHMEL (Děčín): 14 Z, 1 G, 1 A, 2 B, 8 TM
Martin MICHAJLOV (Děčín): 8 Z, prům. 2,47
(Všechny statistiky uvedeny jsou celkové, nikoliv měsíční.)

Junioři

Mnozí litoměřičtí fanoušci již znají jméno Vojtěcha Kuldy, momentálně třetího nejproduktivnějšího hráče juniorky Sparty Praha, který se čtyřikrát v letošní sezóně představil i v dresu kališníků. V kádru aktuálně šestého celku DHL Extraligy juniorů ale působí i další hráči z litoměřické hokejové líhně, a to útočník Tomáš Krátký a bek Jaroslav Vandas.

Nejvíce se v listopadu dařilo Kuldovi, který si v šesti zápasech připsal do statistik devět bodů. Krátký nastoupil ke čtyřem utkáním, v nichž třikrát asistoval na gól. Vandas pak má body dva, jeden za asistenci a ten druhý za branku.

Vojtěch KULDA (HC Sparta Praha): 6 Z, 2 G, 7 A, 9 B (Celkem: 20 Z, 9 G, 11 A, 20 B, 10 TM)
Tomáš KRÁTKÝ (HC Sparta Praha): 4 Z, 0 G, 3 A, 3 B (Celkem: 20 Z, 2 G, 9 A, 11 B, 35 TM)
Jaroslav VANDAS (HC Sparta Praha): 5 Z, 1 G, 1 A, 2 B (Celkem: 12 Z, 4 G, 3 A, 7 B, 4 TM)

Starší dorost

V kádru staršího dorostu litvínovské Vervy nalezneme hned dva odchovance Stadionu. Jedním je šestnáctiletý útočník Přemysl Svoboda, který se řadí k nejproduktivnějším hráčům týmu. Tím druhým je sedmnáctiletý Roman Cikánek, jeden ze základních pilířů defenzívy chemiků. Svoboda nezahájil listopad příliš šťastně, v prvních čtyřech utkáních nasbíral pouze jediný bod. V těch následujících čtyřech už to ale byla jiná písnička – litoměřický odchovanec se blýskl šesti body za dvě branky a čtyři asistence. Cikánek nastoupil ke stejnému počtu zápasů, do statistik si odnesl pouze dva body a čtrnáct trestných minut.

Ve starším dorostu Bílých tygrů působí útočník Ondřej Damašek, který však v průběhu listopadu nezasáhl ani do jediného utkání. Naposledy se v dresu Liberce představil 29. října v zápase s pardubickým Dynamem.

Kapitánem staršího dorostu pražské Sparty je pak sedmnáctiletý obránce Tomáš Vízner. V průběhu listopadu nasbíral v devíti utkáních čtyři body za jednu branku a tři asistence.

Přemysl SVOBODA (HC Verva Litvínov): 8 Z, 2 G, 5 A, 7 B, 2 TM (Celkem: 25 Z, 6 G, 12 A, 18 B, 4 TM)
Roman CIKÁNEK (HC Verva Litvínov): 8 Z, 0 G, 2 A, 2 B, 14 TM (Celkem: 24 Z, 3 G, 2 A, 5 B, 32 TM)
Ondřej DAMAŠEK (Bílí tygři Liberec): 0 Z, 0 G, 0 A, 0 B, 0 TM (Celkem: 14 Z, 3 G, 4 A, 7 B, 2 TM)
Tomáš VÍZNER (HC Sparta Praha): 9 Z, 1 G, 3 A, 4 B (Celkem: 24 Z, 3 G, 6 A, 9 B, 12 TM)