14. 10. 2016 | Vojtěch Martinek

Stadion míří do Frýdku, oplatí rysům porážku?

V sobotu kališníky čeká několikahodinová pouť do Slezska, kde sehrají další bitvu o body. Jejich soupeřem bude jedenáctý HC Frýdek-Místek, kterému litoměřičtí hokejisté podlehli ve druhém kole těsně 0:1. Vrátí Stadion domácím zářijovou porážku, odveze si z Haly Polárka body a prodlouží vítěznou sérii již na pět utkání? Úvodní buly je na programu v 18:00.

HC Frýdek-Místek - HC Stadion Litoměřice

Údaje před
15. kolem

Porovnání
po 1. - 14. kole
4-2-1-6
celková bilance
6-1-2-5
11.
postavení v tabulce
7.
17
získané body
22
37
počet vstřelených branek
33
42
počet obdržených branek
32
Vladimír Luka (3+7) - 10 bodů
nejproduktivnější hráč
Jan Veselý (4+5) - 9 bodů
Tomáš Franěk - 5 gólů
nejlepší střelec
Jan Veselý,
Petr Beránek,
Matúš Paločko - všichni 4 góly
Vladimír Luka - 7 asistencí
nejvíce asistencí
Jan Veselý,
Jaroslav Kalla - 5 oba asistencí
David Cienciala,
Ján Sýkora,
Tomáš Káňa - všichni 10 TM
nejtrestanější hráč
Jindřich Barák - 25 TM
Juraj Šimboch - 91,02%
Lukáš Daneček - 87,77%
Peter Hamerlík - 93,94%
úspěšnost brankářů
Patrik Rybár - 94,17%
Jaroslav Pavelka - 96,69%
Filip Šindelář - 88,89%
87,27%
ubráněná oslabení
88,61%
15,79%
využití přesilovek
14,06%

Posledních 5 kol z pohledu Frýdku

  • Frýdek - Most 2:4
  • Třebíč - Frýdek 0:5
  • Frýdek - Jihlava 0:4
  • Slavia - Frýdek 3:2
  • Frýdek - Kladno 0:2

Frýdek se doma trápí, tři body zůstali v Polárce jen jednou

Vstup velmi obávaného nováčka do historicky první sezóny v druhé nejvyšší české hokejové soutěži nebyl špatný. Třinecká farma sice v prvním kole klopýtla na půdě Kadaně, pak se jí ale podařilo zvítězit v Kalich Areně a o kolo později ve třetí třetině otočit duel s Ústím. Frýdečtí v prvních osmi zápasech nasbírali třináct bodů, což jim vyneslo příčku v horním patře prvoligové tabulky.

Pak se ale svěřenci hlavního trenéra Jiřího Juríka začali trápit, a to hlavně na domácí půdě. Prvním týmem, který v moderní frýdecké Hale Polárka uspěl byl lídr WSM Ligy z Kladna, který nad rysy zvítězil 0:2. Po následné prohře v Edenu se pak slezští hokejisté vrátili zpět domů, kde se jim nepodařilo vstřelit branku ani hostující Jihlavě. Utkání skončilo 0:4 ve prospěch Dukly.

Frýdečtí si sice po předposledním zápase odvezli cenné tři body z Třebíče, kterou rozjeli 5:0, hned v dalším kole ale o stejný počet bodů zbytečně přišli. Minulou sobotu na domácí půdě přivítali Most, přičemž hned v první minutě se z protiútoku prosadil hostující Pavel Smolka. Na začátku druhé třetiny stav utkání srovnal teprve šestnáctiletý Miloš Roman, mostečtí si však dvěma rychlými zásahy Pavla Smolky a Jaroslava Šimečka vzali vedení zpět. Do konce prostřední části hosté překonali Juraje Šimbocha ještě jednou a s šancemi domácích rysů na vítězství to začalo vypadat velmi bledě. V posledním dějství se prosadil pouze frýdecký Ondřej Kovařčík, další dva góly se ale domácím za záda Hübla protlačit nepodařilo. Most si tak z Polárky odvezl plný počet bodů po výhře 4:2.

Frýdek-Místek ve středu nehrál, jeho duel s Kadaní byl přesunut na příští úterý. Svěřenci Jiřího Juríka tak proti kališníkům vyjedou na led po týdenní pauze.

První střet sezóny skončil fotbalovým výsledkem 1:0

Čtyřicet. Přesně tolik střel letělo na frýdeckého gólmana Juraja Šimbocha v historicky prvním setkání Stadionu se slezským celkem. Slovenský brankář měl na vítězství Frýdku-Místku v Litoměřicích velký podíl – všechny pokusy Litoměřic se mu totiž podařilo zlikvidovat. Špatný výkon ale nepodával ani domácí Filip Šindelář, a na první branku se tak čekalo až do třetí třetiny. Ve sedmačtyřicáté minutě se kotouč dostal na hůl Davida Klimši, který jej přesnou střelou poslal za záda strážce domácí svatyně a rozhodl tak o jednobrankovém vítězství třinecké farmy.

1. kolo, 9.9.: Litoměřice - Frýdek-Místek 0:1.
Branky a nahrávky: 47. Klimša (Kovařčík O., Káňa).
Střely na branku: 40:22
Vyloučení 3:3, využití: 0:0

Nejproduktivnějším hráčem Luka, v brankovišti se střídá Šimboch s Danečkem

Jinak skvělé statistiky mu sice kazí pozitivní a negativní účast na ledě (-7), čtyřiatřicetiletý Vladimír Luka (na fotce) je ale s třemi brankami a sedmi asistencemi zatím nejproduktivnějším hráčem rysů. V těsném závěsu za ním je pak gdaňský rodák a několikanásobný polský reprezentant Aron Chmielewski (3+6), o bod méně pak má David Klimša (4+4). Nejlepším střelcem týmu je s pěti zásahy Tomáš Franek (5+2), čtyři branky mají na kontě Klimša spolu s bývalou oporou Havířova Petrem Kankem (4+3). Frýdečtí se mohou pyšnit nejmenším počtem trestných minut v lize, na druhý Most mají hned osmadvaceti minutový náskok. Nejtrestanějšími rysy jsou zatím David Cienciala, Ján Sýkora a Tomáš Káňa – všichni tři mají za sebou deset minut strávených na trestné lavici.

V brankovišti Frýdku-Místku se pravidelně střídá dvojice zkušených gólmanů. Čtyřiadvacetiletý Juraj Šimboch (úsp. 91,02%) naskočil do akce osmkrát, Lukáš Daneček (úsp. 87,77%) má na kontě o tři starty méně. Proti Kladnu se do klece třinecké farmy postavil i Peter Hamerlík, který za svá záda pustil dvě střely z třiatřiceti. Zápas tak opustil s procentuální úspěšností 93,94%.

Sestava Frýdku v posledním zápase: Šimboch (Daneček) – Matyáš, Mi. Roman, Zahradníček, Jeník, Adámek, Doudera – Luka, Cienciala, Sýkora – Mi. Roman, Kanko, Christov – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski – Meidl, Káňa, Samiec – Franek.