26. 9. 2016 | Jan Luňáček

Své působení v Litoměřicích beru jako dobrou zkušenost, říká Patrik Rybár

Syn slavného otce. Patrik Rybár zdědil geny po svém otci, kterým je Pavol Rybár, mnohonásobný reprezentant Slovenska. Mladý brankář přišel před sezonou z Hradce Králové, kde se bude snažit prosadit se v české extralize. Po dvou letech strávených na ligových kluzištích na Slovensku se stane kališníkem a bude se snažit pomoci domácímu Stadionu v letošní prvoligové soutěži. Patrik má již za sebou také start za reprezentační "A tým" své vlasti.

Patriku, můžeš nám říci pár vět k dnešnímu zápasu?

Myslím si, že jsme začali utkání velmi dobře. Vytvořili jsme si gólové příležitosti, které jsme využili a díky tomu jsme se i uklidnili a nakonec dotáhli zápas do vítězného konce.

Dnes proti Vám hrál ofenzivní soupeř, který byl třetí v tabulce. Překvapili Vás Jestřábi něčím v průběhu utkání?

V útoku byli velmi nepříjemní. Hráli velice dobře přesilovky, které jsme ubránili. Díky tomu, že jsme vytěžili z minima maximum, tak jsme mohli slavit dnes úspěch.

Dnes to vypadalo, že jste v soutěži odehráli nejlepší zápas.

Určitě ano. Forma týmu se zlepšuje. Jsme stále lepší a teď je potřeba tu formu udržet co nejdéle.

Dostali jste trochu nešťastnou branku po chybě na modré čáře. Je to tak?

Nedá se říci že byla nešťastná. Prostě se stala chyba na naší modré čáře a protože byl útočník hostů šikovný, tak se zbavil našeho obránce a podařilo se mu vsítit branku. Byl to hezký, zasloužený gól. Nepadl po nějakém odrazu, nebyl to náš vlastní gól, i když i takové branky padají.

Ty vypadáš v brance velice klidně. Nepociťuješ před zápasem nervozitu?

Já se snažím chytat v pohodě. Chci, aby měli kluci pohodu a pocit mé jistoty, aby mi věřili a mohli se věnovat hokeji vepředu. Jsem rád, že mi to zatím vychází a doufám, že mi ta jistota vydrží.

Chci ze zeptat na ten mantinel u vjezdu rolby na led. On je trochu pověstný svým odrazem a dnes několikrát překvapil brankáře soupeře. Ty s těmi odrazy počítáš?

Já jsem to dnes viděl poprvé, že se to může stát. Ale může se to stát i mně, že se puk nešťastně odrazí. To patří k hokeji. I já jsem už takovou branku po nešťastném odrazu dostal.

Zeptám se na tvou přítomnost zde v Litoměřicích. Moc se o tobě před sezonou nemluvilo a ty jsi najednou přišel z Hradce. Jak vnímáš svůj pobyt zde?

Beru to jako novou zkušenost. Jsem zde a chci vyhrávat, protože když se vyhrává, tak člověka ten hokej více baví. Jsem rád, že jsem v Hradci. Tam je ale jasná jednička Kacetl a dvojka Jarda Pavelka. Rozhodovalo se mezi mnou a Jardou a Litoměřice vyšly na mě. Ale já jsem rád, že můžu chytat.

Jak se ti líbí v Litoměřicích?

Líbí se mi tu. Je to tu v pohodě. Neberu to, jako že jsme zde za trest. Týden jsem si zvykal, ale pak jsem poznal hráče a lidi kolem hokeje, poznal jsem město. Teď jsem zde pro to, abych pomohl týmu v lize. Jsem zde i přes týden a spím na zimním stadioně. Jsem původem ze Skalice, ale většinu své dosavadní kariéry jsem byl ve Slovanu Bratislava. Pak jsem šel do extraligy do Piešťan, kde jsem byl dva roky. Minulý rok jsem měl dobrou sezonu. Měl jsem dobré statistiky a vybral si mě Hradec Králové.

Jak se ti líbí hokej v Čechách?

Myslím si, že česká extraliga je jinde než na Slovensku. Ale i první liga v Čechách je více mediálně propagovaná. Ale hokej je všude podobný. Musíte dávat góly a nesmíte koukat na to v jaké soutěži hrajete.

Vás je v Litoměřicích více hráčů ze Slovenska. Jak jste zapadli do české party?

Samozřejmě, že jsme zapadli. Vždyť jsme bratři, ne? Kluci jsou zde super. Chodíme společně ven a bavíme se. Není v ničem žádný problém. Nevím, jestli bych se takto dokázal bavit s Kanaďanem.

Máš v Litoměřicích nějaký oblíbený podnik?

Jsem profesionál a do těchto podniků se chodím jenom najíst. Ale to patří k hokejové partě, občas někam vyrazit a utužovat kolektiv. Ale všeho s mírou. Musím dodržovat večerku a připravovat se zodpovědně na další zápas.