7. 9. 2016 | Jesika Dudková

Martin Tvrzník o nastávající sezoně mládeže

Prázdniny a letní hokejová příprava jsou u konce a šéftrenér mládeže Martin Tvrzník nám shrnul co se vše na litoměřickém Stadioně dělo a jak jsou hráči připraveni na novou sezonu. Po pestré a aktivní přípravě v Kalich areně mají trenéři s hráči vysoké cíle a rozhodně hodlají jít do sezony na plno a hrát aktivní a kvalitní hokej. V průběhu září tak odstartuje i Liga juniorů a Liga staršího dorostu.

Letní příprava je u konce; Jak probíhala a co se vše na Stadioně během léta dělo?

Snažili jsme se hráčům udělat tu letní přípravu nějakým způsobem víc pestrou. Využívali jsme opravdu všechny prostory a možnosti co se dali. Ať už v Kalich areně, tak i koupaliště a venkovní hříště 6 ZŠ. I přesto, že letní přípravy nejsou pro děti moc záživné, tak jsme se snažili s ostatními trenéry do nich přes léto nacpat veškerou tu sílu, rychlost, vytrvalost a výbušnost zábavnou formou. Vše co budou potřebovat na sezonu.

Nedošlo v mládeži během prázdnin k nějakým vážnějším zraněním?

Zranění jsou i během sezony ale i přes léto tu máme nějaké zlomeniny, naraženiny a podobně. Ale pokud já vím, všichni hráči kromě jednoho, by měli být do začátku sezony zdraví a nastoupit v plném počtu.

Kolik máte aktuálně v mladším dorostu hráčů a je sestava kompletní?

Dá se říct, že mladší dorost byl letos asi nejpočetnější dvouročník. Do téhle chvíle jsme měli zhruba 28 hráčů a po menších korekcích budeme chtít, abychom měli vždycky alespoň 22 hráčů. Většina z nich jsou naši odchovanci, se kterými budeme pracovat a se kterými půjdeme do soutěže. Sice je vždy možnost tým nějak posílit ale myslím, že zatím máme svých hráčů více než dost.

Jak byste zhodnotil výkony mladšího dorostu v přípravných zápasech a turnajích?

No rozhodně jsme čekali, že dáme více golů, na to se musíme určitě ještě zaměřit. Co bylo pozitivní, tak kromě Ústí nad Labem jsme téměř všechny soupeře ne přehráli, ale rozhodně jsme byli aktivnější ve hře. Předváděli jsme ten hokej, co budeme chtít hrát i v sezoně. Ty výsledky byly sice takový upracovaný, ale to bylo hlavně i tím, že jsme točili až 28 hráčů.

Jaké jsou tedy cíle a předpoklady mladšího dorostu pro nadcházející sezonu? Vím, že postup do extraligy ale je to reálné?

Tak jestli je to reálné asi uvidíme s trenéry až během září a října, každopádně máme cíle vždycky vysoký a klademe na hráče ty nejvyšší nároky. Takže my do toho nejdeme s cílem, že chceme zachránit soutěž ale s tím hrát dobrý a aktivní hokej. Jednoduše budeme chtít vyhrávat.

Jaké jsou vyhlídky po letní přípravě u staršího dorostu s jejich cílem dostat se do nadstavby?

Kluci rozhodně trénovali dobře, takže stále počítáme, že se do nadstavby dostanou. I přes ten menší počet se dá říct, že chodili přes léto trénovat všichni. Snažíme se vhodně doplnit sestavu týmu, například našimi kluky, které máme v Chomutově, Liberci a na Spartě zpátky formou střídavých startů. Chceme, aby starší dorost a junioři hráli v co nejsilnějším složení a určitě hráli v horní polovině tabulky a aby to stoprocentně fungovalo.

Dalším cílem pro trenéry bylo udržet žáky po třídách. Jak jste se s tímto úkolem přes léto potýkali?

To byl rozhodně pro nás trenéry tvrdý oříšek. Hlavně pro ty, kteří trénují mladší žáky, protože nám chybí ročník 2005, který není početně tak dobře obsazen, takže tam se s tím stále trochu pereme. Přesto stále držíme žákovskou ligu jako jedni z mála týmů v Ústeckém kraji a určitě budeme pracovat na tom, abychom tam ty hráče měli. Ať už z vlastních zdrojů anebo například z Roudnice nad Labem, se kterou chceme spolupracovat i nadále.

Když se podíváme zpětně na celou mládež, vidíte posun oproti předchozím létům?

To by musel asi posoudit spíše někdo zvenku, ale věříme, že posun tam je. Kdybychom tomu nevěřili, tak bychom to nedělali. Rozhodně nechceme stagnovat a stále se snažíme něco vylepšovat, aby to nebylo každý rok stejné, a jdeme pořád dopředu. Všichni tu děláme to, co nás baví, a myslím, že každá tvrdá práce se dobře zúročí.

Vždy je co zlepšovat, ale v čem konkrétně vidíte největší problém v litoměřické mládeži?

Tak obecně je asi problém v konkurenci. Potřebovali bychom do každého ročníku - kromě mladšího dorostu - o pět až sedm hráčů víc. Tím bychom zvedli konkurenci a samozřejmě i nasazení v tréninkách. Sháníme ale jak hráče, tak i mladé aktivní trenéry. Chceme jednoduše zlepšit přístup nás všech a jít do toho na plno.

Jak byste přivedl více hráčů k hokeji a proč by si měli rodiče vybrat právě Stadion Litoměřice?

O to se pokoušíme s Janem Fišerou a vedením rok co rok a je to těžší a těžší. Myslím si, že lední hokej je momentálně asi nejpopulárnější sport ve městě. Není ani finančně tak náročný jak si širší veřejnost představuje. Kalich arena nabízí širokou škálu sportovního vyžití a moderního vybavení. Hokej je skvělá týmová hra, kde děti mohou poznat spoustu nových přátel a dostat se do dobré party. I trenéři tu nějakým způsobem kluky vychovávají a snaží se je dělat jak lepšími hráči, tak i lidmi.