24. 8. 2016 | Vojtěch Martinek

Stadion vs. Stadion: po pěti letech proti Vrchlabí

Psalo se 7. února 2011. Chladný podvečer v malém podkrkonošském městečku Vrchlabí zpestřil duel čtyřicátého čtvrtého kola první ligy mezi Elektromontem a Litoměřicemi. Kališníci, tehdy v debutové sezóně v druhé nejvyšší české hokejové soutěži, potřebovali tři body na postup do play-off. Nakonec však zvítězili jen po nájezedech a sezóna pro ně skončila. Tehdy nikdo nevěděl, že o měsíc později první liga z Krkonoš zmizí a klub bude v příští sezóně hrát krajský přebor. O pět let později nás nyní čeká bitva dvou Stadionů -- prvoligových Litoměřic a druholigového Vrchlabí.

V kádru Vrchlabí i Procházka, Matějček či Štastný

V uplynulé druholigové sezóně, která pro Vrchlabí skončila prohrou 1:3 na zápasy ve čtvrtfinálové sérii s Jabloncem nad Nisou, hájila svatyni podkrkonošských hokejistů dvojice Martin Abrahám a Jakub Jelínek, přičemž většinu zápasů odchytal druhý jmenovaný. Čtyřiadvacetiletý Jelínek, odchovanec libereckých Tygrů, před zakotvením ve Vrchlabí působil ještě shodou okolností v Jablonci nebo v Benátkách nad Jizerou, zatímco dvaadvacetiletý Abrahám je odchovancem vrchlabského mládežnického klubu HC Krkonoše, který má krom druhé ligy ještě zkušenosti z krajského přeboru, ve němž nastupoval v dresu BK Nová Paka.

Před čtvrtečním duelem došlo ve Vrchlabí k posílení kádru pro nadcházející, v pořádí již čtvrtou, druholigovou sezónu. Do klubu na střídavé starty putují ze středočeských Benátek beci Tomáš Tržický a Radek Hubáček, po konci "try-outu" v Litoměřicích se pak na soupisce objevilo i jméno obránce Martina Matějčka. Nastoupit by ve čtvrtek měl i nejproduktivnější zadák minulého ročníku, sedmadvacetiletý Martin Klement. Nového parťáka do obranné dvojice si však bude muset hledat Jan Kadavý, jelikož Jiří Jebavý se do země Krakonoše vrátí nově coby člen kádru kališníků.

Ukončit kariéru neplánuje veterán Martin Filip, který v prosinci oslaví čtyřicáté páté narozeniny. V dresu Vrchlabí bude v příští sezóně pravděpodobně nastupovat i druhý nejúspěšnější forvard minulého ročníku -- Tomáš Šťastný. Ten se do týmu, stejně jako Matějček, vrací po zkoušce v Litoměřicích. Na soupisce pro čtvrteční střet nechybí ani další tahouni uplynulé sezóny, jako například Patrik Urban, Jiří Šimoníček nebo Patrik Maďar. Vypomoci Vrchlabí by měl i Michal Procházka, který v minulé sezóně nastoupil k osmadvaceti zápasům v dresu litoměřického Stadionu.

Předpokládaná sestava Vrchlabí pro čtvrteční zápas: Jelínek (Abrahám) - Klement, Matějček, Kadavý, Jirků, Sakaev, Erban, Chleborád, Tržický, Hubáček - Maďar, Šťastný, Filip, Urban, Novák, Čurda, Šimoníček, Oppelt, Bláha, Svoboda, Procházka.

Podkrkonošští mají na kontě dvě prohry

Sérii sedmi přípravných duelů zahájili svěřenci Petra Hlaváče v Kutné Hoře, kde se střetli s Kolínem. Stav 4:0 pro Kozli po první třetině jasně naznačoval, kdo měl na neutrálním poli převahu, a zápas nakonec pro Vrchlabí skončil sedmibrankovým debaklem. V úterý se pak pod Krkonošemi představila juniorka extraligového Hradce Králové a ani proti ní nebyl druholigový celek úspěšný. K výhře nestačily ani dva zásahy Michala Procházky a hosté z Vrchlabí odjeli s výhrou 4:3 po samostatných nájezdech.