3. 5. 2016 | Miroslav Kejmar

Miloš Říha se rozpovídal o minulé i nadcházející sezóně

Miloš Říha mladší převzal tým v listopadu 2015 a nastolil mu nový herní styl, který vycházel na výbornou. Do Vánoc jeho tým ze čtrnácti zápasů vyhrál hned devětkrát! Pak ale přišla marodka Moutfieldu HK a byly z toho čtyři prohry v řadě. Tomu se chce trenér Litoměřic vyvarovat a skládá tým už od začátku května. Sám věří tomu, že se z loňské sezóny dosti poučili a nebude se opakovat.

Jak bude probíhat příprava na novou sezónu?

Dnes jsme se sešli v devatenácti hráčích, ještě čekáme na další opozdilce, kteří přijdou v tomto týdnu. Celkově by nás mělo trénovat 25-30, uvidíme jak posílíme kádr a co nám pošle Hradec. I z toho důvodu uděláme první týden na zapracování, aby se mužstvo adaptovalo na letní přípravu a zátěž. Měli jsme dlouhou pauzu, jelikož nám skončila velmi brzy sezóna. Poté bude osmitýdenní příprava na suchu, kde budou všechny parametry zatížení a na konci července vyjedeme na led.

Kdo na prvním tréninku chyběl?

Chyběl Jarda Kalla pro nemoc, chyběl Matúš Paločko, protože si potřeboval něco vyřídit. Chyběli nám někteří hráči z Hradce, kteří si také musejí vyřešit své osobní záležitosti.

Jak zpětně hodnotíte uplynulou sezónu?

Přišel jsem na začátku listopadu. Myslím, že tady byla spousta problémů. Tím, že jsme spolupracující klub, tak je velmi těžké udržet kádr pohromadě, protože dochází k velkým obměnám týmu, ale s tím jsme museli počítat. Na druhou stranu jsme nikdo nečekal, že se tým bude od srpna tvořit čtyřikrát. Tvořil se v srpnu, pak došlo k nějakým změnám v září, následovala velká marodka Hradce, takže opět jiní hráči. Někteří hráči nám odešli do Slávie. A před play off se nám zase začali vracet hráči z Mountfieldu. Dopad to mělo velký. V prosinci jsem byli na pátém šestém místě, což bylo super, ale pak jsme měli co dělat, abychom vůbec hráli předkolo play off. Nicméně jsem čekali, že uhrajeme lepší výsledky i přesto, že jsme měli problémy v poslední čtvrtině. Herně to v play off nebylo špatné, ale hraje se na výsledky a ty nám chyběly. Myslím, že jsme v tom třetím zápase s Havířovem byli jasně lepší, ale bohužel se to nepodařilo přetavit ve vítězství. Celkově je to hodnocení takové rozpačité a doufám, že letos to bude lepší. Začínáme na tom pracovat už teď na letní přípravě, kdy tady budou všichni hráči. I Hradec sem poslal hráče na letní přípravu, což se vloni neudálo. Velkým paradoxem je, že pouze dva hráči, kteří absolvovali letní připravu nastoupili v play off, což opravdu není dobré. Na tomto se tedy snažíme zapracovat, po loňské zkušenosti, aby ti hráči co budou v září hrát byli zde už teď v květnu. Potřebujeme, aby si to celé sedlo. I psychika a kabina je velmi důležitou součástí pro celou sezónu.

Jsou v plánu ještě nějaké posily?

Jak jsem říkal připojí se Matúš Paločko, který by měl být velmi zajímavou posilou. Ondřej Smetana se připojil, Matěj Bažant tady zůstal. Řešíme jak to bude s gólmany, asi se k nám připojí jeden brankář z Hradce. Pracujeme na dalších posilách. Do konce června by mužstvo mělo být kompletní.

Co si slibujete od nově příchozích hráčů?

Někteří hráči jsou na zkoušku. Tomáš Šťastný se nám líbil v play off, když za nás nastupoval. Má za sebou tři roky ve Vrchlabí a poslední sezónu patřil k nejlepším hráčům. Matúš Paločko by měl být velmi výraznou posilou, protože v posledních dvou sezónách patřil v Popradu mezi první dvě pětky. Smetanu tady všichni znají, velmi dobrý obránce, loni hrál v Ústí nad Labem dost dobře. Chtěli jsme hráče takového typu, aby jsme takových hráčů s vyššími fyzickými parametry měli víc. To samé se víceméně týká Jana Veselého, kterého znám velmi dobře. Jedná se o velmi talentovaného hráče, který patřil mezi nejlepší hráče ročníku 1994 v České republice, ale nějakým způsobem se pak jeho cesta zkomplikovala. Já jsem ho měl v Pardubicích. Teď ho zkoušíme, bude pod “try out” smlouvou v Hradci Králové, takže to je spíš zkouška pro Mountfield. Loni hrál v Kolíne, kde byl nejlepší hráč. Uvidíme co z něj dostaneme, věřím, že by mohl být velmi platným hráčem. Jak říkám, byl to velmi talentovaný hráč, ale nějakým způsobem se neprosadil. Měl nějaké problémy, ale věřím, že už ví co chce a prokáže to. Jeho výkonnost je minimálně na první ligu, možná má i na extraligu, ale to záleží pouze na něm. Má stejnou startovací pozici jako všichni z Hradce, kteří jsou taky zkoušeni, stejně tak junioři z Litoměřic.

Nemyslíte si, že by se mohl opakovat scénář z minulé sezóny? Tedy budovaní týmu na několikrát.

To si nemyslím, všichni tady budou už od začátku, připojí se k nám ještě Nedvídek. Myslím, že vloni to bylo způsobeno tím, že hodně hráčů se k týmu připojilo až v srpnu.