29. 3. 2016 | Petra Pilbauerová

Finálový turnaj DHL extraligy juniorů - Den první

Máme za sebou první dvě utkání závěrečného turnaje DHL extraligy juniorů, která skončila stejným výsledkem 6:2 a to ve prospěch pražské Sparty a třineckých Ocelářů. Ti tak získávají náskok nad Vítkovicemi a Plzní, jejichž začátky byly dnes podstatně krušnější.

HC SPARTA PRAHA – HC VÍTKOVICE STEEL (2:0, 2:2, 2:0 – 6:2)

Branky a nahrávky: 4. Jandus Tomáš (Jandus Martin, Duben), 8. Lojka (Schwamberger, Bednárik), 38. Procházka (Havel, Pulkrab), 38. Sladkovský (Zeleňák), 43. Hozák (Györi, Kadeřávek), 53. Kulda (Schwamberger, Kadeřávek) – 40. Zdráhal (Adamík, Spratek), 40. Zdráhal (Ollender).

Sestava HC Sparta Praha: Pírs (Chour) – Knobloch, Kadeřávek, Bednárik, Mikliš, Duben, Zeleňák – Pulkrab, Procházka, Havel – Györi, Sladkovský, Hozák – Schwamberger, Lojka, Kulda – Jandus T., Klindera, Jandus M.

Sestava HC Vítkovice Steel: Šimeček (38. Wanecki) – Adamík, Charvát, Rudl, Puzič, Ďurkáč, Klok – Kafka, Jáchym, Žiak – Ollender, Spratek, Zdráhal – Gřeš, Malina, Kurovský – Štěpánek, Hartmann, Kmošek.

Rozhodčí: Krob, Šindler – Rozlílek, Kokrment.

Nejlepší hráči utkání: Sparta – Jiří Hozák, Vítkovice – Patrik Zdráhal.

Reportáž:

První střet finálového turnaje mezi Spartou a Vítkovicemi ubíhal svižným tempem už od prvních minut, ale netrvalo dlouho a Vítkovice uvízly ve svém obraném pásmu. Proti Šimečkovi se nejdříve osmělil Jan Havel, který jej prověřil střelou do betonu a obdobně si vítkovický gólman poradil i s Vojtěchem Zeleňákem.

Sparta se neochvějně držela puku dál a svou jistou jednoduchou hru dovedla až do zdárného konce. Už ve čtvrté minutě se blýskl Tomáš Jandus, kterému zezadu přihrál jeho bratr Martin. Černou pryž pak suverénně poslal do vítkovické brány. O tři minuty později už na světelné tabuli v kolonce branek Sparty svítilo číslo dva - Šimečku tentokrát prostřelil Lukáš Lojka.

Po první brance se režie ve hře obrátila a pro změnu se hodnou chvíli hrálo na bránu Pražanů. Pírse se pokusil znejistit Daniel Spratek, ale jeho počínání skončilo v brankářově výstroji. Bednárikovo podražení v šesté minutě nezůstalo oku sudího skryto a početní oslabení sparťanů tak ulehčilo práci jejich soupeři. Tomu se sice na chvíli podařilo zahnat Spartu do kouta, ale ta při první příležitosti kotouč vyvezla z pásma ven a náležitě svého oponenta potrestala.

Sparta tak do druhé periody vstoupila s dvoubrankovým náskokem, ale nezdálo se, že by usnula na vavřínech. Ondřej Procházka zamířil na Šimečka z levého kruhu, ale ten jeho projektil odrazil do plexiskla. Na druhé straně se sparťanskou defenzivu pokusil prostřelit Vojtěch Adamík, ale puk skrz neprošel.

Další šance se Vítkovicím naskytla v polovině třetiny, kdy pražský celek doplatil na Pulkrabovo hákování. Bez ohledu na to si čtyři sparťané na ledě poradili a mlsné vítkovické střelce drželi v bezpečné vzdálenosti.

Sparta dostála své pověsti nebezpečného soupeře i ve 38. minutě, kdy se mezi úspěšné střelce zařadil Ondřej Procházka. Tomu k úspěchu dopomohl Jan Havel, který se prodral vítkovickou obranou, a prvnímu jmenovanému už pouze stačilo přehodit puk přes Šimečkův beton.

Aby toho nebylo málo, Vítkovice opakovaně inkasovaly o devět sekund později. Tentokrát našel skulinu mezi betony vítkovického gólmana Lukáš Sladkovský. Ve stejném čase se čtyřikrát prostřelený Šimeček posadil na střídačku a na jeho místo nastoupil Michal Wanecki.

Vzápětí to Vítkovice Spartě oplatily stejnou mincí. Pírsův čistý list vzal zasvé ve 40. minutě zásluhou Patrika Zdráhala, kterému se podařilo ujet sparťanským bekům. Pro jistotu prostřelil maskovaného juniora ještě o pár vteřin později a pomohl tak svému mančaftu snížit inkasované manko.

Už na začátku třetího dějství ale Vítkovice klopýtly, když se nechaly vyloučit hned nadvakrát a sami se tak naservírovali Sparťanům rovnou pod nos. Velké šance neváhal využít Jiří Hozák, kterému se nejdříve naskytla odkrytá brána. K jeho smůle mu ale touš přeskočil, vzdát se však nehodlal. Od pravé tyčky znovuzískaný puk poslal přímo skrz Waneckiho.

V momentě, kdy se před jeho pevností zničehožnic objevil Vojtěch Kulda, ale nepochybil a z další sparťanské šance nebylo nic. V 53. minutě se však neodbytný střelec vrátil a tentokrát se karta obrátila v jeho prospěch. Střelou z pravého kruhu tak Sparta řekla své poslední slovo.

Ohlasy trenérů:

Darek Stránský (HC Sparta Praha):

Měli jsme dobrý vstup do utkání, který byl skoro bych chyb. Ve druhé části jsem si vytvořili slibný náskok, ale našimi chybami jsem si to sami zkomplikovali. Naštěstí ve třetí třetině jsme přidali další dva góly, takže jsme rádi za to, že to bylo takovým rozdílem, protože se zde počítá i skóre. Naší velikou silou je, že všechny čtyři pětky jsou schopny dát gól a to se ukázalo i při dnešním zápase.

Pavel Trnka (HC Vítkovice Steel):

Sparta nás totálně přehrála, ale jenom proto, že hrála play off hokej. My jsme na to bohužel nestačili. Nebylo to ani o tom, že by nás herně přehrála, možná naopak, my jsme byli víc na kotoučí. Ale předčila nás v jednoduchosti, co se týče zakončení a četnosti zakončení, to bylo z naší strany špatné. Pořád jsme chtěli hrát pěkný a líbivý hokej, ale to do play off prostě nepatří. Proto jdeme ze zápasu se sklopenou hlavou, potřebujeme kluky povzbudit.

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC PLZEŇ 1929 (0:0, 4:0, 2:2 – 6:2)

Branky a nahrávky: 23. Lacka (Adámek, Flok), 29. Roman Michal (Jašek), 32. Jašek (Macka, Ondřej Kovařčík), 39. Jašek (Ondřej Kovařčík, Michal Kovařčík), 41. Michal Kovařčík (Ondřej Kovařčík), 43. Hrehorčák (Miloš Roman, Michal Roman) – 52. Holý (Vracovský, Vavřička), 58. Petráš (Švarc, Kaňák).

HC Oceláři Třinec: Dudáček (Fendrich) – Stránský David (C), Adámek, Doudera, Pisarik, Zahradníček (A), Bartko – Lacka, Pala (A), Flok – Kovařčík Michal, Jašek, Kovařčík Ondřej – Roman Michal, Roman Miloš, Hrehorčák – Heider, Švaňa, Petrák.

HC Plzeň 1929: Zeman (43. Štekr) – Kvasnička, Holý, Krystl, Kaňák, Polívka, Walter (A) – Krliš (C), Kodýtek, Rubner – Petráš, Vavřička, Švarc – Vracovský, Kokoška, Vlček – Stránský Jiří, Polata, Michel.

Rozhodčí: Pražák, Pešina – Jindra, Zíka.

Nejlepší hráči utkání: Plzeň – Jan Holý, Třinec – Milan Dudáček.

Reportáž:

K puku se jako první dostali plzeňští, ale dlouho u něj nezůstali. Oceláři je zakrátko zahnali do jejich obraného pásma a hra přešla do jejich režie. Ze soupeřova sevření se mezi prvními dostal Tomáš Krystl, ale s jeho prudkou střelou neměl Dudáček sebemenší starost. Ránu totiž schytal jeden z třineckých beků. Plzni se tak sice podařilo srovnat krok s Třincem, ke své smůle se ale dostala do početní nevýhody, které Třinec neváhal využít. Milan Švarc se nachomýtl ke slibné šanci, jeho projektil jen těsně minul Dudáčkovu klec.

Ani maskovaný Indián z protější brány nezůstal úplně osamocen. Z mezikruží se jej jal navštívit Petr Heider a později i Michal Kovařčík, ale i po těchto pokusech Zeman zůstal ledově klidný. Zanedlouho se výhoda přesilové hry naskytla i Plzni, která se sice úspěšně prodrala do útočného pásma, třinecká defenziva ji však při útočných kombinacích držela zkrátka.

Úvodní dějství tak přineslo podívanou na vyrovnaný zápas a diváci si na branku museli počkat i přes to, že o nadějné střelecké pozice nebylo nouze.

I v druhé dvacetiminutovce si jako první puk ukradla Plzeň, ohlídat si jej na delší čas se ji však už nepodařilo. Třinec, konkrétně Jakub Lacka, ji za to řádně potrestal. Zeman se nejdřív musel potýkat s Marianem Adámkem, jehož střelu vyrazil betonem. První jmenovaný však na nic nečekal a vyražený touš vstřelil za záda nic netušícího plzeňského gólmana.

Ve 29. minutě Třinec nasadil ještě vyšší laťku, když po neúspěšné střele Lukáše Jaška proměnil Michal Roman.

O tři minuty později se situace Plzni ještě přiostřila. Lukáš Jašek měl tentokrát na holi podstatně víc štěstěny a ostrým projektilem utvrdil vedoucí postavení dračího týmu.

Začátek druhé třetiny tak dostal Plzeň do nezáviděníhodné situace, ale ta se nehodlala jen tak vzdát. Jan Zahradníček se pokusil znejistit zatím bezchybného Dudáčka, ale marně. Západočeši možná nehodili flintu do žita, jejich herní postup byl však občas poněkud zmatený a Oceláři jim nemínili nic slevit, což ostatně potvrdili ještě minutu před koncem prostřední třetiny. Pobídnuti přesilovou hrou pět na tři uštědřili svému soupeři další ránu. Lukáši Jaškovi se Zemana podařilo překonat hned dvakrát.

Druhé dějství tak jasně ukázalo, kdo je v tomto zápase na koni a Třinec vstoupil do závěrečné třetiny s velmi sympatickým náskokem čtyř branek.

Ve své gólové přehlídce pokračoval i v poslední části, kdy se blýskli bratři Kovarčíkové. Ondřej v bezprostřední blízkosti plzeňské svatyně přenechal kotouč Michalovi, který dostál své pověsti nejproduktivnějšího hráče playoff.

Dvě minuty nato se mohl radovat i Patrik Hrehorčák.

V následujících momentech to vypadalo, že si Plzeň v tomto zápase díky suverénnímu Dudáčkovi ani neškrtne, v 52. minutě se ale dostalo i na něj. Jako první jej z pravého kruhu překonal Jan Holý. To Indiánům znatelně rozpumpovalo krev v žilách a dvě následující třinecká vyloučení už jen vyhnaly jejich šance na maximum. V 58. minutě ještě stačil snížit Šimon Petráš, ale to už na situaci mnoho nezměnilo.

Ohlasy trenérů:

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): Do utkání jsme vstoupili parádně, hned od začátku jsme si vypracovali spoustu šancí. V druhé třetině nám to tam napadalo, odskočili jsme, ale i tak Plzeň srdnatě bojovala a držel nás Milan Dudáček. Ve třetí třetině už jsme si vítězství pohlídali. Předvedli jsme dobrý týmový výkon.

David Bruk (HC Plzeň 1929): Prohráli jsme zaslouženě. Třinec ovládal celý zápas a my jsme se štěstím přežili první třetinu za stavu 0:0. Třinec si neustále vytvářel šance, hrál jednoduše a důrazně. Většinu branek jsme vlastně dostali z defenzivních chyb a prohraných osobních soubojů. Nezbývá mi než pogratulovat Třinci, jelikož zaslouženě vyhrál.